O afriški literaturi: Roman AssiI Djebar: Ljubezen, fantazija

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 15.11 2017
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Sreda, 15. november 2017, 19. uri, Vodnikova domačija

 

 

V pogovoru s prevajalko Suzano Koncut in z alžirskim pisateljem Saidom Khatibijem se bomo posvetili alžirski pisateljici Assii Djebar in njenem romanu Ljubezen, fantazija (Mladinska knjiga, 2001).

»Assia Djebar velja za najpomembnejšo avtorico frankofonske magrebske književnosti, hkrati pa je prva alžirska filmska scenaristka in režiserka. Po romanu Žeja (1957) se je vse bolj osredotočala na tematiko alžirskih žensk, razpetih med vsakršne prepovedi tradicionalnega sveta in zaznamovanih z udeležbo v zgodovinsko prelomnih časih svoje domovine. Vzporedno s tem »objektivnim« raziskovanjem so v njeno pisanje vse opazneje vdirali avtobiografski elementi, njena lastna »ženska« problematika.«

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

 

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

Organizira Vodnikova domačija v sodelovanju z RI19+