Prešeren po Prešernu: slavljenje »Pesnika« in drugih nacionalnih junakov

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 29.11 2017
Lokacija: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Spoštovane, spoštovani! Le nekaj dni pred ta veselim dnem kulture, ki ga praznujemo na dan Prešernovega rojstva, vas vabimo na okroglo mizo ob izidu knjige o Prešernovi kanonizaciji z naslovom Prešeren po Prešernu: slavljenje »Pesnika« in drugih nacionalnih junakov, ki bo v Atriju ZRC, Novi trg 2, v sredo, 29. novembra 2017, ob 18. uri.

Konec junija 2017 je pri založbi LUD Literatura izšla knjiga izr. prof. dr. Marijana Dovića (https://sl.wikipedia.org/wiki/Marijan_Dovi%C4%87) Prešeren po Prešernu: kanonizacija nacionalnega pesnika in kulturnega svetnika. Ne gre zgolj za še eno v množici prešernoslovskih monografij o znamenitem pesniku, njegovem življenju in delu, temveč za prvo knjižno študijo Prešernovega »posmrtnega življenja« v slovenskem kulturnem prostoru – »bere« ne le literarne tekste, temveč tudi rituale in spominska obeležja, bolj kot s samim pesnikom pa se ukvarja z njegovimi interpreti, ustoličevalci in mitografi. Natančneje rečeno: zanimajo jo mehanizmi kanonizacije, ki so Prešerna po smrti bleščeče preobrazili v utelešenje narodove biti – nacionalnega pesnika in kulturnega svetnika. Teoretske (in terminološke) inovacije, ki jih avtor poskuša vpeljati in obraniti, seveda že same po sebi onemogočajo, da bi se knjiga ukvarjala zgolj s Prešernom; toliko bolj primerjalni pristop narekuje to, da so bile številne dosedanje obravnave zaprte v nacionalni horizont in zato nagnjene k sklepanju o edinstvenosti, »sindromskosti« slovenskega primera.

Zapleteni problemi čaščenja nacionalnih junakov, ki jih avtor primerjalno obravnava v obsežnem sklepnem poglavju, so zanimivi in aktualni z zelo različnih vidikov. O njih bo tekla beseda v sredo, 29. novembra, ob 18. Uri v Atriju ZRC na Novem trgu 2. Na pogovornem večeru z naslovom Prešeren po Prešernu: slavljenje »Pesnika« in drugih nacionalnih junakov se bosta avtorju knjige po krajši uvodni diskusijio sami knjigi pridružila še kolega prof. dr. Marko Juvan, komparativist in slovenist (med drugim tudi ugleden prešernoslovec), ki se je intenzivno ukvarjal z vprašanjem »slovenskega kulturnega sindroma« in »prešernovske strukture«, ter prof. dr. Božidar Jezernik, priznani slovenski etnolog, ki je v zadnjem času preučeval različne kategorije slovenskih »herojev« in njihovo čaščenje (še posebej v obliki spomenikov).

Pogovorni večer bo vodila dr. Iva Kosmos (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU).