Tone Partljič: Ljudje iz Maribora

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 14.12 2017
Lokacija: Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor

Drage Mariborčanke in Mariborčani, pa tudi vsi drugi, vabimo vas na pogovor o novi knjigi Toneta Partljiča Ljudje iz Maribora. Srečali se bomo v četrtek, 14. 12., ob 17. uri v Glazerjevi dvorani v Univerzitetni knjižnici Maribor. O (L)ljudeh iz Maribora, o njihovih neštetih dogodovščinah in o izjemnem pisateljskem ustvarjanju ter življenju enega izmed njih, Toneta Partljiča, se bo z avtorjem pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovoru bo sledilo sproščeno druženje.

 

Tone Partljič (1940, Maribor) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Napisal je številna odmevna prozna in dramska dela ter scenarije za televizijske in radijske igre in filme. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, med drugim z veliko Prešernovo nagrado. Partljičevo pisateljsko ustvarjanje je odsev življenja, ki ga živi in opazuje, temačnega in barvitega obenem. V preteklih desetletjih so se mu dogodili služba učitelja in poslanski stolček v Državnem zboru, pa predsednikovanje Društvu slovenskih pisateljev in vodenje festivala Borštnikovo srečanje. Ob vseh osebnih izkustvih Partljičev pisateljski opus preveva Maribor – pisateljevo ljubljeno, domače, tako dobro poznano, pa vendar vselej na novo odkrito mesto.

 

Naslov pričujoče zbirke novel Toneta Partljiča Ljudje iz Maribora je hkrati poveden in nekoliko zavajajoč. Bralec bi utegnil pričakovati, da zbirka prinaša zgodbe slavnih in slavljenih avtorjevih someščanov. Kar je zgolj delno res. V zbirki srečamo tako prepoznavne osebnosti, kot so Prežihov Voranc, režiser Jože Babič in Titova tašča Priska Haas, na drugi strani pa tudi napol mitske Mariborčane, kot sta pobreški Prezident in kneginja Obolenska, ki se ju zgodovina spominja zgolj v opombah h kakšnim na videz pomembnejšim zgodbam. Na videz zato, ker avtor v svoji zbirki zgodb mojstrsko pokaže, da veliki in mali ljudje ne obstajajo, da je človeška izkušnja univerzalna in da neopevani junaki v svojih dejanjih poguma in spopadanja z bolečimi platmi življenja velikokrat presegajo tiste, ki jim je zgodovina podelila nesmrtnost.

 

Literarni večer bo potekal v soorganizaciji založbe Beletrina in Univerzitetne knjižnice Maribor v okviru cikla Zasedanja s knjigami.

 

Prisrčno vabljeni