Literarni večer s Slavenko Drakulić

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 08.03 2018
Lokacija: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana

Ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških avtoric in premišljevalka o feminizmu, Slavenka Drakulić, nas bo obiskala na najlepši datum - 8. marec. O svoji knjigi "Mileva Einstein. Teorija žalosti" se bo pogovarjala s Ksenijo Horvat.

"Teorija žalosti" je na prvi pogled biografski roman o Milevi Marić Einstein, soprogi slavnega fizika, znani po tem, da je možu pomagala pri matematičnih izračunih in razvoju teorije relativnosti ter bila edina ženska svojega časa, ki je študirala na züriški Politehniki. Ob branju romana hitro postane jasno, da delo govori več kot le o tem; pripoveduje o žalosti zapuščene ženske, ki jo je v času izbruha prve svetovne vojne doletela tudi osebna tragedija. In kakor si svet še več desetletij po veliki vojni ni povsem opomogel, se tudi Mileva Einstein po smrti hčere, ločitvi od moža, revščini, duševni bolezni sina in lastni bolezni – nikoli ni sestavila. Presunljiv intimni portret ženske, ki s tem, ko natančno analizira osebno tragedijo posameznice, razgalja tudi razmere, v katerih so živele vse ženske tistega časa.

»Je novinarka in avtorica, katere glas pripada svetu.« - Gloria Steinem

Slavenka Drakulić (1949) je ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških avtoric, ki se ukvarja s temami kot so feminizem, komunizem in post-komunizem, napisala pa je tudi več izjemno uspešnih romanov, ki so bili deležni množičnega bralskega in naklonjenega kritiškega odziva na hrvaškem in po svetu.

Vabljeni!

 

*Vsi dogodki festivala so brezplačni, izjema je le sklop Filmska Fabula. Brezplačne vstopnice je mogoče prevzeti v informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maxija. Osrednji festivalski dogodki bodo tolmačeni v slovenski jezik, ob prevzemu slušalk je treba predložiti osebni dokument. Ker so dogodki hitro razprodani, vam svetujemo, da karte dvignete nekaj dni pred dogodkom. Če se dogodka ne boste mogli udeležiti, vljudno prosimo, da vstopnice vrnete na blagajno Cankarjevega doma ali jo o tem vsaj obvestite. Na ta način boste ogled dogodka omogočili komu drugemu.