Prebudimo Cankarja v Kopru

Kategorija: Predstavitve
Datum: 27.03 2018 - 10.05 2018 0.00
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Spoštovani,

v Mestni občin Koper smo združili moči in pripravili zanimivo in pestro dogajanje v Cankarjevem letu, ki smo jim nadeli enoten naziv PREBUDIMO CANKARJA. Knjigarna Libris, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, JSKD Območna izpostava Koper in tudi nekatere šole (zaenkrat smo seznanjeni z aktivnostmi OŠ Koper in OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige) z različnimi prireditvami nagovarjamo predvsem mlade in jim skušamo približati Cankarja na komunikativen, zanimiv, izviren in dinamičen način, tudi z uporabo družbenih omrežij, ki so bolj priljubljena, kot stara dobra knjiga. Saj ni važno na kakšen način nagovarjamo mlade, važno je, da se ob vsebini sporočil zamislijo, da skušajo na Cankarja pogledati z druge plati, saj menimo, da je Cankarjeva literatura še danes presenetljivo aktualna in navdihujoča. 

Še posebej nas veseli, da bo devetošolcem koprskih osnovnih šol, pridružili se bodo tudi dijaki Srednje tehniške šole in udeleženci programa PUM (projektno učenje za mlade), Mestna občina Koper omogočila brezplačen ogled gledališko stripovskega performansa Cankar strip, z Boštjanom Gorencem Pižamo, Andrejem Rozmanom Rozo in Žigo X. Gombačem.  Po besedah Ženje Leiler urednice knjižne zbirke Cankar v Stripu, ki je predloga predstave, »za Cankarja tako kot za večino klasikov nacionalne literature velja, da o njem vsi vse vemo, ali vsaj mislimo, da vemo, zares pa ga bere komajda kdo«. Ker predvidevamo, da mlajša publika jemlje Cankarja in njegova dela kot nujno zlo in nekaj »zamorjenega«, smo mnenja, da bi ga bilo potrebno približati mladim na prijeten in zabaven način. Prepričani smo, da bodo mladi, po ogledu duhovite predstave, o Cankarju razmišljali drugače in kakšno njegovo delo z večjim veseljem prijeli v roke. Predvsem pa bo to naložba v njihovo ustvarjalno prihodnost in kamenček v mozaiku širjenja bralne kulture.

Pripravljamo dva niza dogodkov, s katerima bomo počastili to pomembno obletnico.

Spomladanski niz se bo začel 27. marca in končal 10. maja (rojstni dan Ivana Cankarja),  jesenski niz dogodkov pa se bo izvajal novembra in končal 11. decembra (100. obletnica smrti Ivana Cankarja).

Spomladanski niz dogodkov z vrhuncem med dnevi knjige

 • Gledališko stripovski performans CANKAR STRIP (Gledališče Koper, v sodelovanju z Mestno občino Koper in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, 27. marec 2018)

Avtorji  iz stripovske upodobitve Cankarja vstopajo v gledališko-stripovski performans, s katerim skušajo spodbuditi gledalce k premisleku njihovega lastnega odnosa do Cankarja in jih povabiti k odkrivanju in branju njegovih del. Je zabavna, poučna in iskriva izkušnja, ki jo bodo z zanimanjem doživeli tudi mladi. Nastopajo: Boštjan Gorenc - Pižama, Žiga X Gombač, Andrej Rozman Roza

Projekt Cankar v stripu ima izhodišče v treh stripih, ki so delo vrhunskih ustvarjalcev:

 

 • Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo.
 • Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.
 • Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Ob tej priložnosti bomo tudi ponudili knjige Cankar v stripu (v sodelovanju z založnikom Zavodom Škrateljc) po še posebej ugodni ceni.

 • Razstava CANKAR V STRIPU  (Pretorska palača, 9. 4 . – 22.4. 2018) – OI JSKD Koper

Razstava je del projekta Cankar v stripu. Spoznali bomo kako sotrije izjemni likovniki – ilustratorji, slikarji, striparji - povezani z literati oz. umetniki besede, našli moč in draž za prestavitev Cankarjevih večno aktualnih besedil v strip. Nastali literarno - likovni dvojci so poustvarili Cankarjeva besedila, ki so jih za stripovsko izvedbo tudi na novo poimenovali: Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta naredila »Moj lajf«, Žiga X. Gombač in Igor Šinkovec »Hlapca Jerneja in pasjo pravico« ter Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič »Hlapce - ko angeli omagajo«.

 • Cankar na poti

Pošiljanje razglednic z motivom Ivana Cankarja po klasični pošti in delitev prejete razglednice na Fb profilu. Nagradili bomo pošiljatelja razglednice, ki bo potovala najdlje. Razglednico smo že pripravili in je delo priznanega striparja Jureta Engelsbergerja. V sodelovanju z Antikvariatom Glavan.

 • Razstava Cankarjevih del (Antikvariat Libris, april 2018)

V sodelovanju z uglednim antikvariatom Glavan in zbirateljem Janezom Janežičem bomo pripravili razstavo izvirnih Cankarjevih del.  Razstavljeni bodo tudi Cankarjevi rokopisi.

 • Črtice v štiklcu  (Prešernov trg Koper, april 2018)

Predstavitev  uglasbenih Cankarjevih črtic. Kantavtor Bor Seušek poskuša z zbirko Črtic v štiklcu izraziti poklon našemu največjemu pisatelju Ivanu Cankarju. Verjamemo, da bo upesnjena črtica na zabaven način poučila mlade o njegovih delih.

 • Pripovedno – gledališki dogodek po predlogi pesmi Ivana Cankarja Pes, maček in mišiv izvedbi  otrok Gajbline Male šole gledališča (Prešernov trg, april 2018)
 • Likovni natečaj SKODELICO KAVE PROSIM za dijake Umetniške gimnazije Koper. Ustvarjanje s kavo.  (maj 2018)

Jesenski niz dogodkov

 • Natečaj likovnih del posvečen upodobitvi pesmi Ivana Cankarja Pes, maček in miši. Natečaj bo namenjen učencem 2. triade.
 • Upodobitev pesmi Ivana Cankarja Pes, maček in miši v obliki Lego zgodbe za učence 2. triade
 • E-Kviz SKODELICO KAVE PROSIM (Knjižnica Koper, september 2018)

Kviz, objavljen na spletni strani knjižnice Koper in drugih sodelujočih ustanov, bo uporabnike vodil skozi različne informacijske vire o Cankarju in njegovem delu. Ob življenju in delu Cankarja bodo tako dijaki, študenti in odrasli spoznavali raznolikost verodostojnih in kvalitetnih e-virov in različne možnosti iskanja po le-teh.

 • Likovni natečaj SKODELICO KAVE PROSIM za dijake Umetniške gimnazije Koper. Ustvarjanje s kavo.  (oktober-november 2018)
 • Fotografski natečaj PREBUDIMO CANKARJA  za dijake koprskih srednjih šol. Natečaj bi se izvajal izključno na Instagramu.

Izdelki vseh natečajev bodo razstavljeni decembra 2018 na različnih lokacijah.

Organizatorji prireditev Knjigarna Libris, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, JSKD Območna izpostavo Koper  v sodelovanju  z Mestno občino Koper .