Čitalnica na dvorišču: Kako zorijo ježevci in Ropotarna z ilustratorjem Damijanom Stepančičem

Kategorija: Prireditve za otroke
Datum: 21.04 2018
Lokacija: Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor

 

ČITALNICA NA DVORIŠČU: Kako zorijo ježevci in Ropotarna z ilustratorjem Damijanom Stepančičem

21. april 2018, 10.00–13.00

                   

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Čitalnici se na Založ(b)eni stojnici predstavljajo tudi različne slovenske založbe, ki pripravijo nabor kvalitetnih knjig, v želji, da kakšna odide z nami domov in postane naša prijateljica.

 

V tretjo letošnjo Čitalnico na dvorišču prihaja slikar in ilustrator Damijan Stepančič, ki nam bo pripovedoval zgodbe iz knjig Petra Svetine, Kako zorijo ježevci in Ropotarna, za kateri je prispeval čudovite ilustracije, izšli pa sta pri MIŠ založbi.

Kako narediš mikser? Kako naslikaš prepih? Kako najdeš spomin, ki se te drži? Kako se odvozlaš? Kako treniraš senco? Kako najdeš ime? Vsi odgovori in še kakšen za povrh se skrivajo v duhoviti knjigi z ježevcema Helgejem in Nikozijo v glavnih vlogah.

V Ropotarni pa med enimi samimi platnicami srečamo daljše pravljice in krajše pravljice, pravljice o osebah in pravljice o predmetih, pesmi in miniaturna besedila, ki brskajo po podstrehi, drvarnici ali kaki drugi ropotarni, kjer brez reda ležijo pozabljeni predmeti, vsi po vrsti nekoristni, a prav zato neprecenljivi.

Ilustrator Damijan Stepančič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pri ilustraciji si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kvalitetno ter tvorita celoto in s tem zadovoljita vse bolj zahtevne mlade bralce. Za svoja dela je prejel že številne nagrade.

Po zgodbah in pogovoru z ilustratorjem se bomo v Igrarajah družili v slikarski delavnici, v kateri bomo ustvarjali ježevce v nadnaravni velikosti ter v kulinaričnih raziskovanjih pripravili čisto pravo jabolčno čežano s sladko smetano, ob kateri bi se tudi ježevcem cedile sline.

Povabljeni na zabavno dopoldne, ki odgovarja tudi na nepostavljena vprašanja!

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalcem:

KAKO ZORIJO JEŽEVCI in ROPOTARNA z ilustratorjem DAMIJANOM STEPANČIČEM

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalcem:

ČEŽANA ZA JEŽEVCE, kulinarično raziskovanje

HELGE IN NIKOZIJA V NADNARAVNI VELIKOSTI, likovna delavnica

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in MIŠ založbo. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.