Literarni večer z Milanom Klečem

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 09.04 2018
Lokacija: Klub Daktari, Krekov trg, 7, Ljubljana

Ponedeljek, 9. april 2018, ob 19. uri, Klub Daktari

 

Ne sprejemam čestitk, da sem prenehal pisati.

- Milan Kleč, Knjige

 

Obveščamo vas, da se je pisatelj Milan Kleč upokojil. Ali to pomeni tudi, da bo prenehal pisati? Vabimo vas na literarni večer z avtorjem, kjer nas bo seznanil glede naklonjenosti prihodnjim pisateljskim podvigom in spregovoril o svojem najnovejšem romanu Knjige. Z neustavljivim kronistom ljubljanskega družabnega življenja se bo pogovarjal Boštjan Narat.

Roman Knjige prikazuje avtorja, ki se – po njegovih lastnih besedah – na stara leta oklene branja. Pred nami tako razgrne spisek knjig, ki jih še ni prebral, ima pa trden namen, da se branja loti. Pripoved tako preskakuje s knjige na knjigo, z avtorja na avtorja, in hkrati na željo, da bi tudi avtor sam še kaj napisal. Ko se branja končno loti, ga zmotijo knjige, ki imajo nekatere dele podčrtane. Nato ga pri branju zmotijo posvetila v knjigah in hkrati želja, da bi v svoji prihodnji knjigi obravnaval prav posvetila. Da bi jih ustrezno raziskal in nabral zadostno število, odide v antikvariat, a tam z bridkostjo ugotovi, da je pred davnimi leti najhujše, najbolj neumno in najbolj osladno posvetilo napisal prav sam.

Milan Kleč (1954) je eden najbolj plodovitih sodobnih slovenskih avtorjev, poznan je kot izvrsten prozni fabulator in kronist vsakdanjega življenja. Prejel je nagrado zlata ptica (1982) in sedem sekretarjev SKOJA (1989) ter istega leta, 1989, tudi Župančičevo nagrado. Leta 2006 je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za književnost.