Predstavitev knjige "Osemdeseta: desetletje mladih"

Kategorija: Predstavitve
Datum: 18.04 2018
Lokacija: Klub Daktari, Krekov trg 7, Ljubljana

 

 

Vabimo vas na predstavitev knjige založbe Zenit in digitalnega albuma ZKP RTV SLO: 

Osemdeseta: desetletje mladih

 

v klubu Daktari (Krekov trg 7, Ljubljana) v sredo, 18. aprila ob 20. uri.

Z avtorjem knjige Žigo Valetičem se bo pogovarjala Dijana Matković.

***

V osemdesetih, ki so dokončno presekala prevlado slovenske popevke, smo dobili sintesajzerje, videospote, osebne računalnike ter napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock. Ob koncu desetletja je polagoma prišlo do menjave nosilcev zvoka, saj so vinilke in kasete nadomestili cedeji, v vmesnem času pa se je z inštrumenti in mediji spečalo nekaj najstniških generacij, ki so bile po eni strani nedolžno zazrte proti Zahodu, še bolj nedolžno pa so ljubile svojo širšo domovino – Jugoslavijo. To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih, ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju. In tudi o tem, kako se premakniti naprej.

***

 

»O slovenski popularni glasbi v osemdesetih obstaja veliko, pogosto tudi nasprotujočih si mnenj. Za nekatere je to eno od najbolj ustvarjalnih obdobij, za druge čas, ko je ladja udarila ob dno, po katerem drsa še danes, vsi pa bi se zagotovo strinjali, da je v tistem času glasbena produkcija dosegla do takrat še ne viden razmah.

Avtorju je, ne da bi se pretirano spuščal v vrednostne ocene, v knjigo uspelo ujeti vsa pomembnejša imena in njihovo ustvarjalnost ter poglavitne dogodke in fenomene popularne kulture osemdesetih na Slovenskem. Dobili smo delo, ki temeljito dokumentira desetletje in je odlično izhodišče tudi za prihodnja razmišljanja o tem za popularno glasbo nedvomno prelomnem obdobju.«

Marko Vuksanović (Avtomobili)