Film in pogovor z Mileno Zupančič

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 16.04 2018
Lokacija: Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana

 

S knjigami je podobno kot z obiski – nekatere so še posebej dolgo pričakovane. Ko pridejo, je kot bi Luna padla na Zemljo. Ena takšnih je tudi biografija ene največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Milene Zupančič, ki je pravkar izšla pri založbi Beletrina. Skupaj s pisateljem Tadejem Golobom sta ustvarila neizmerno dragoceno besedilo, v katerem skozi igralkino življenjsko pripoved (po)doživimo našo polpreteklo zgodovino ter premislimo številne velike sodobne dileme.

Milena Zupančič in Tadej Golob bosta knjigo prvič predstavila v ponedeljek v Kinodvoru. Ob 17. uri bo projekcija filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ji bo ob 18. 30 sledil pogovor z igralko in avtorjem biografije. Pogovor bo povezoval Aleš Šteger.

Prijazno vas vabimo, da se nam pridružite in z nami proslavite izid izjemne biografije o izjemni igralki in ženski!

Tadej Golob, eden najboljših slovenskih biografov, in Milena Zupančič, verjetno najprepoznavnejši slovenski obraz s filmskih platen in gledaliških odrov, sta se v Milenini domači Bohinjski Beli začela sestajati in pogovarjati leta 2016. Takoj sta se strinjala, da to, kar počneta, ne sme biti kronološka biografija v smislu – najprej sem se rodila, potem se obiskovala osnovno šolo, … A od tu naprej nista vedela, kako in kam. Potem pa je Milena nekega dne omenila, da gre skoraj vsak dan na pokopališče in da ji je tam lepo. In potem jima je steklo. In sta začela uživati. Milena je namreč, tako pravi Tadej Golob, ob tem, da je izjemna igralka in izjemna ženska, tudi prav poseben človeški original. Sama bi takim rekla z enim od številnih izrazov, ki jih je Tadej slišal prvič – prava slika brez okvirja.

Milena Zupančič (1946) je ena najprepoznavnejših slovenskih (jugoslovanskih) gledaliških in filmskih igralk. Med njenimi najbolj znanimi gledališkimi vlogami so Blanche v Williamsovem Tramvaju Poželenje, Lenka v Šeligovi Svatbi, Lidija v Jovanovićevem Zid, jezero in številne druge. Na področju filma je svoj obraz in glas med drugim posodila Meti v Cvetju v jesni, Tončki v Idealistu, Malki v Dediščini in Mimiki v filmu Moja ata, socialistični kulak. Med brezštevilnimi nagradami, ki so okronale njeno veličastno gledališko in filmsko kariero, so nagrada bert Društva slovenskih režiserjev (2016), viktor za življenjsko delo (2015) in Borštnikov prstan (1999).

Tadej Golob (1967) je pisatelj, novinar, columnist in biograf. Na književni sceni se je prvič pojavil s knjigo Z Everesta, v kateri je popisal smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, nadaljeval z biografijami Petra Vilfana, Zorana Predina in Gorana Dragića. Za roman Svinjske nogice je leta 2010 prejel nagrado kresnik. Leta 2017 je napisal največjo bralno uspešnico leta v Sloveniji, kriminalni roman Jezero.