Druga preteklost – Vinko Möderndorfer

Kategorija: Predstavitve
Datum: 07.05 2018
Lokacija: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, Ljubljana

Ponedeljek, 7. maj 2018, ob 18. uri, Mestna knjižnica Ljubljana

 

Pogovor in srečanje z izjemnim piscem, režiserjem in mislecem Vinkom Möderndorferjem, predsednikom Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki je s svojim nadromanom Druga preteklost v širšem izboru tudi za letošnjo nagrado kresnik. Govorili bomo o ustvarjanju te sage na več kot 800 straneh in »o dobri literaturi, ki je najboljša učiteljica empatije.«

Govorili bomo tudi o tem, zakaj kulturo pehamo na obrobje do trenutka, ko se je zaradi uspehov doma in v svetu z njo mogoče (po)hvaliti? Kako več kulture v politiko in manj politike v kulturo? Kako živeti in preživeti s kulturo?

Druga preteklost (Goga, 2017) je monumentalna prozna freska izmišljene Doline, slovenske vasi v začetku dvajsetega stoletja. Tu živijo Slovenci, Nemci, vsak ima svoje delo. Ob približevanju druge svetovne vojne si večina še vedno želi zariniti glavo globoko v pesek in le delati, živeti … dokler se ne zgodijo prve partizanske akcije, nato streljanja talcev. Naenkrat povsod okoli Doline gori vojna, v njej se kujejo načrti za maščevanje, ki ji bo sledilo.

Z gostom se bo pogovarjala Carmen L. Oven.