25. Živa književnost

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 08.06 2018 - 15.06 2018 0.00
Lokacija: Galerija ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

 

 

Letos bo 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost med 8. in 15. junijem 2018 spletel svoje 25 gnezdo pred Galerijo Škuc na Starem trgu 21. V 25 letih smo predstavili številne tuje in domače literarne avtorje_ice in glasbene ustvarjalce_ke, ki so z raznolikimi glasovi, verzi, ritmi, pripovedmi, melodijami in hrupom spojili radoživost z melanholijo, dvomom in upanjem. Ob tej priložnosti se programska skupina Žive književnosti zahvaljuje vsem sodelujočim ter zvestim obiskovalcem_kam. Vabimo vas, da nas tudi letos obiščete in z nami preživite čas med poletom literature in glasbe. Festival bo razprl krila z otvoritvenim Večerom z nemško-slovenske pesniške prevajalske delavnice, na katerem bodo pesniki_ce Hendrik Jackson, Jana Putrle Srdić, Rike Scheffler, Sonja vom Brocke, Vesna Liponik in Uroš Prah prebirali pesmi, ki so jih skozi skupno raziskovanje pomenov medsebojno prevedli.Literarne peruti bosta raztegnila tudi prozaistka Lejla Kalamujić iz Bosne in Hercegovine ter pesnik Edward Foster iz ZDA.

Nekaj večerov zapored bodo na oder stopili_e literati_ke Aleš Mustar, Anja Radaljac, Jernej Županič, Kristina Hočevar in Nina Dragičević, ki pišejo v slovenskem jeziku in na svojevrsten način ubesedujejo sodobnost in kompleksne odnose življenja. Ob pestrem izboru književnih peres bomo prisluhnili glasbi Bogdane Herman in Tomaža Raucha, Ex Erotičnih, Ane Vipotnik in Igorja Leonardija, JUNEsHELEN, Sama Kutina, Tomaža O. Rousa, Marka Karlovčca in Kvarteta klarinetov A vista.

Dogajanje bosta spremljali tudi dve razstavi, in sicer 33 let zbirke Aleph - kako se je kalila slovenska literatura! s primerki knjig zbirke Aleph Centra za slovensko književnost, zasnovana v podporu nadaljnjemu obstoju zbirke Aleph, ter razstava tipografskih plakatov Tipografski Cankar Marka Drpića. Ob teh si bomo ogledali performansa Stanje po Bitencu Maje Miloševič ter Čaj ob polnoči Alje Adam in Kaje Teržan.

Pred večernimi dogodki bo v popoldanskih urah potekal spremljevalni program O'živela knjiga, namenjen otrokom in njihovemu začetnemu spoznavanju in druženju s knjigami. Tako se bodo zvrstile lutkovne in gledališke predstave, predstavitev slikanice, šivanih ilustracij, stripa ter pogovori z njihovimi avtoricami_ji in ustvarjalne delavnice, kot so delavnica kreativnega pisanja, stripa in animiranega filma in številne druge. Vsi dogodki so brezplačni. Program najdete v priponki ali pa na spletni strani www.skuc.org.