Slovenija včeraj, danes, jutri

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 13.10 2016
Lokacija: Knjgarna Dom Knjige

Predstavitev knjig in pogovor z avtorjem Milanom Balažicem.

Vse, česar niste vedeli o včerajšnjem slovenskem dnevu, vse, česar se ne upate vprašati o današnjem dnevu, in vse, na kar niste nikoli pomislili, da bi lahko bil slovenski jutri.

Ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije je izšel knjižni par avtorja dr. Milana Balažica. Komplet dveh knjig ponuja detajlno pot skozi zgodovinski čas konca 80. in začetka 90. let prejšnjega stoletja in grobo, a pošteno diagnozo propada naše države.

Knjiga Zakaj je Slovenija postala samostojna država nas doslej najbolj detajlno popelje skozi zgodovinski čas konca osemdesetih in začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Pred nami se v vsej barvitosti odvijajo prizori iz ulic in strogo zaprtih soban, kjer se odvijajo dogodki, ki so Slovenijo usodno zaznamovali in ji dopuščali zgolj eno možnost – samostojnost. Ta pot je predstavljala izjemno tvegan skok v neznano in negotovo prihodnost. Kar je bilo dobro znano, je bilo to, da so vse svetovne sile proti slovenski neodvisnosti. Knjiga tako argumentirano odgovarja na preprosto, a temeljno vprašanje: zakaj je Slovenija postala samostojna država.

Knjiga Propad Slovenije za svoje teze ponuja tehtne argumente, analize, številke in grafe. Po svojem stilu je za lepe duše morda nekoliko groba in poštena – takšna, kot je bil punk pred desetletji. Nekateri jo bodo pričakali na nož, spet drugi z zaroto molka. Nekaj pa je gotovega: po tej knjigi v Sloveniji nič več ne bo tako, kot je bilo.

 

O avtorju

Dr. Milan Balažic je politolog in diplomat. Bil je član ožjega vodstva ZSMS in kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic, podpredsednik SDP in poslanec prvega demokratičnega parlamenta. Na Ministrstvu za zunanje zadeve je bil ustanovitelj in prvi predsednik Diplomatske akademije, sekretar za strateške zadeve in uradni govorec. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je predaval politološke predmete in bil predstojnik katedre za teoretsko-analitsko politologijo ter oddelka za politologijo. Doma in v tujini je objavil številna znanstvena dela in predaval na univerzah ter diplomatskih akademijah po Evropi, Aziji, Afriki in Avstraliji. Bil je veleposlanik Republike Slovenije v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Indoneziji in pri ASEAN-u. Trenutno mu je vsiljena vloga disidenta.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.