Od prve do zadnje strani: Pogovor z Avgustom Demšarjem

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 30.11 2016
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana

POHORSKA TRANSVERZALA je osma kriminalka, tokrat politična, sodobna slovenska,štajerska, ki jo je to poletje izdal avtor, znan pod imenom AVGUST DEMŠAR. Prvi primer inšpektorja Vrenka je izšel leta 2007 (Olje na balkonu), nato so si sledili leta 2008 Retrospektiva, 2009 Tanek led, 2010 Evropa, 2011 Hotel Abbazia, 2012 Obsedenost v času krize in 2013 Miloš. Nekateri od romanov iz te nanizanke so bili v širšem izboru za nagrado kresnik, kar se te sorte žanrskemu romanu ne pripeti pogosto.

Avtorja bosta tokrat vzela v precep kar dva »inšpektorja«, Majda Kne in Nino Flisar, urednik pri  založbi Pivec, ki je knjigo izdala. Posebni gost pa bo psihiater Aco Prosnik, dober poznavalec Demšarjevega dela.

 

O knjigi

Demšarjev detektivski opus je zasnovan kot nanizanka, v kateri se usode stalnih likov razvijajo, medtem ko so detektivske zgodbe samostojne, v vsaki knjigi zaključene celote. Zgodbe so umeščene v realno okolje Maribora in Slovenije ter v realni sedanji čas. Demšarjevo pisateljevanje temelji na konsistentni, dinamični in s preobrati posejani pripovedi. V romanu Pohorska transverzala, podnaslovljenem s politična kriminalka, prepleta klasično zasnovano detektivsko pripoved s politiko. Kot že v prejšnjih njegovih romanih se tudi v tem zrcali trenutno a ktualno stanje slovenske družbe. Pohorska transverzala pa ne izzveni kot dnevnopolitični pamflet, Demšar izkoristi vmešanost politike v kriminalna dejanja za to, da združi obe skupini svojih stalnih likov. S tem ustvari konglomerat odnosov med njimi in kot zanimivost – ter redkost – v enem detektivskem romanu sooči dva glavna, naslovna literarna inšpektorja, Miloša in Vrenka. To stori predvsem zaradi zapletenosti kriminalnih dejanj, ki se na Štajerskem začnejo dogajati pozne pomladi leta 2015, manj pa zaradi domnevnega političnega ozadja in posledično prednostne obravnave, kar nekje v romanu ironično poudari tudi sam, rekoč, da policija in tožilstvo posvečata enako skrb vsem umorom, ne glede na to, kdo je vpleten, a kadar zadiši po morebitni vpletenosti politike, se organi pregona pokrčijo in tak zločin obravnavajo še malo bolj enako kot druge.

 

O avtorju

Avgust Demšar je mariborski pisatelj, ki piše detektivske romane. V letih 2007–2012 je ustvaril enega prvih slovenskih cikličnih detektivskih opusov, šest romanov s skupnim imenom primeri inšpektorja Vrenka. S sedmim romanom z naslovom Miloš (2013) je nadaljeval serijo klasičnih detektivskih zgodb tipa kdo je storilec, obenem pa je namesto uveljavljenih uvedel nove literarne junake. Čeprav gre pri opusu Avgusta Demšarja za tipične kriminalne zgodbe, v katerih dosledno zasleduje pravila žanra detektivskega romana, je bil kar štirikrat nominiran za nagrado kresnik, Delovo nagrado za najboljši roman minulega leta. Demšarjev opus se počasi odpira tudi ljubiteljem kriminalnega žanra izven meja Slovenije. Odlomki romana Miloš se v prevodu Marlene Gruda predstavljajo poljskim bralcem, obenem pa na povabilo grškega kluba pisateljev kriminalk (ELSAL) Demšar snuje kratko pripoved za nastajajočo Antologijo balkanske kriminalke in noira.

Opus Avgusta Demšarja obsega naslednje detektivske romane:

2007 – Olje na balkonu (nominacija za nagrado kresnik)

2008 – Retrospektiva (nominacija za nagrado kresnik)

2009 – Tanek led

2010 – Evropa (nominacija za nagrado kresnik)

2011 – Hotel Abbazia (nominacija za nagrado kresnik)

2012 – Obsedenosti v času krize

2013 – Miloš

2016 – Pohorska transverzala

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.