Predstavitev tematske številke Dialogov

Kategorija: Predstavitve
Datum: 23.11 2016
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Založba Aristej in uredništvo kulturne revije Dialogi vas vabita na predstavitev tematske številke Dialogov, ki se posveča aktualni in pomembni temi: slovenščini danes.

V samostojni državi se je položaj slovenščine  po eni strani  okrepil, po drugi pa je izpostavljena  več preizkušnjam kot kdaj koli prej. Družbeni premiki so tektonski in tako hitro, kot se spreminja jezik, se spreminja tudi njegov družbeni položaj. Zato smo se v tej številki poskušali dotakniti vseh tistih področij, za katera se zdi, da na njih prihaja do največjih sprememb, nekatere od teh pa so takšne, da zelo verjetno začenjajo procese, ki bodo nekoč  v prihodnosti pripeljali do tega, da bomo Slovenci, ki nam je slovenščina materni jezik in živimo na teritoriju Slovenije, slovenščino kot svoj primarni jezik opustili.  

Poleg dogajanja v visokem šolstvu in znanosti ter vplivov angleščine smo zajeli tudi položaj slovenščine v celotnem izobraževalnem sistemu, spremembe v družinski jezikovni vzgoji, vpliv novih tehnologij, medijski jezik, položaj slovenščine pri manjšinah in izseljencih, izumiranje narečij, problematiko normiranja knjižnega jezika in jezikovnih priročnikov ter lektoriranja oziroma jezikovnega svetovanja in seveda jezikovno politiko. Članke je prispevalo kar 23 avtoric in avtorjev, od slovenistov do anglistov, od filozofov do naravoslovcev in drugih. V številki sta objavljena še dva intervjuja in anketa o slovenščini v izobraževalnem sistemu.

Vljudno vabljeni v Trubarjevo hišo literature v Ljubljani v sredo, 23. novembra, ob 11. uri.

mag. Emica Antončič
odgovorna urednica