Beletrinine predsejemske novosti in akcija Pod kovter z dvema

Kategorija: Obvestila
Datum: 21.11 2016 - 28.11 2016 0.00
Lokacija: Cankarjev dom, Ljubljana

Predsejemske novosti

Roman Ko golobice izginejo je drugi v slovenščino prevedeni roman izjemno popularne finske avtorice Sofi Oksanen. Njegovo dogajanje je postavljeno v Estonijo med 2. svetovno vojno in v desetletja po njej. To je obdobje, ko je mala baltska država doživljala številne pretrese, saj sta njeno ozemlje izmenično okupirali sovjetska Rusija in nacistična Nemčija. Kot je povedala prevajalka romana Julija Potrč gre za napeto in zanimivo zgodbo, ki je v marsikateri etični dilemi podobna naši.

Saturnovi prstani W.G. Sebalda, ki v roke slovenskih bralcev prihajajo v odličnem prevodu Štefana Vevarja, so navidezni potopis, ki opisuje pisateljevo potovanje po podeželju v okolici Suffolka in Norfolka na angleški vzhodni obali. A bolj kot sprehod po slikovitih poteh je to pisanje neumorna, skorajda obsesivna hoja po pripovedovalčevih notranjih pokrajinah. Ali kot je o romanu povedal pisec spremne besede Dušan Šarotar: »Gre za fanatično knjigo o tem, kako ostati negiben in se hkrati gibati v vseh časih in prostorih.«

Jani Virk se k formi kratke zgodbe med bralce vrača po 18 letih. V zbirko Med drevesi je zbranih 7 kratkih in manj kratkih zgodb, ki opisujejo življenjske zgodbe na videz povsem nepovezanih posameznikov, toda pozornemu bralcu ne bo ušlo, da je – kot vedno znova ugotavljamo – svet manjši, kot se zdi, in da nas vesoljne niti povezujejo na presenetljive načine.

Protagonist novega romana Jurija Hudolina Osnove ljubezni in zla je popotnik, ki ga pot vodi od beznic do bolj imenitnih lokalov, od druženja zgolj s svojo samoto do popivanja s propadlimi in propadajočimi pomembneži. Vse do ženske, ki ga ima, kljub vsemu, iskreno rada. Kar se izkaže za kapljo čez rob, ki protagonista požene v svet in, tako upa, bliže k sebi. Ker se v zakotni kretski taverni ne najde povsem, spet odpotuje. Naravnost v Prištino, kjer si denar služi kot mula kosovskega trgovca z organi. Tudi ta izlet ga sicer ne pripelje bliže k sebi, zato pa osnove zla osvoji do mere, ko se soočanje z ljubeznijo zdi manj strašno kot prej. In se vrne k ženski v Ljubljano.

Pod kovter z dvema

Vsa štiri predstavljena dela sodijo v ponudbo 20 knjig, ki jih bo Beletrina ob dvajsetletnici svojega delovanja obiskovalcem Slovenskega knjižnega sejma ponudila v posebni prodajni akciji Pod kovter z dvema. V okviru akcije si bodo ljubitelji dobrega branja ob nakupu ene izmed 20 aktualnih knjig iz zbirk Beletrina in Koda brezplačno izbrali eno izmed 20 Beletrininih uspešnic starejših letnikov.

Akcija Pod kovter z dvema bo potekala na Beletrinini stojnici na Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo od 23. do 27. novembra v Cankarjevem domu, do konca decembra pa tudi v knjigarni Beletrina, Novi trg 2, Ljubljana. Več o prodajni akciji in spisek knjig, ki bodo v njenem okviru na voljo, je objavljen na www.beletrina.si.

Beletrina v naslednjih dneh pripravlja vrsto literarnih dogodkov, ki so povezani z aktualnim knjižnim programom:

 

Ponedeljek, 21. november,

 

Torek, 22. november, ob 19.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana

Geometrijski liki kot simbolne forme: krogi, kvadrati, mandale

Predava: dr. Marko Uršič

Ob izidu knjige dr. Zmaga Šmitka Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja

 

Sreda, 23. november, ob 15.10, Pisateljski oder

Pisateljevanje: kratkoprozniki

Sodelujoči: Lucija Stepančič, Suzana Tratnik, dr. Jani Virk in Ana Schnabl

Ob izidu knjig Lucije Stepančič Tramvajkomanda, oddelek za pritožbe, Suzane Tratnik Noben glas in dr. Janija Virka Med drevesi

 

Četrtek, 24. november, ob 17.00, Debatna kavarna

Kako je Shakespeare postal Shakespeare

Sodelujoči: Manca G. Renko, Tine Logar in Petra Pogorevc

Ob izidu knjige dr. Stephena Greenblata: Will in svet

 

Ponedeljek, 28. november, ob 19.00, Kosovelova dvorana

Mandale v luči jungovske psihologije

Predava: dr. Tine Papič

Ob izidu knjige dr. Zmaga Šmitka Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja