SUVERENOST, MIGRANTI IN KULTURA

Kategorija: Obvestila
Datum: 24.11 2016 - 26.11 2016 0.00
Lokacija: Atrij ZRC, Ljubljana

Spoštovani,

vabimo vas na drugi mednarodni kolokvij o sodobni teoriji, filozofiji,estetiki, politiki, družbi, novomedijski tehnologiji in ekonomiji

SUVERENOST, MIGRANTI IN KULTURA

Suverenost, migranti in kultura nadaljuje s temami, ki smo jih razvili v okviru prvega mednarodnega kolokvija z naslovom Politika, estetika in demokracija, organiziranega na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani leta 2015.

Suverenost, migranti in kultura bo predstavil analizo kapitalizma, njegove zgodovine in sedanjosti, razmerja med delom in kapitalom ter historičnost njegovih pojmov: suverenosti, državljanstva, subjekta in človečnosti. Kaj je suverenost, kdo je sodobni suveren in kako se v času neoliberalnega globalnega kapitalizma spoprijeti z razmerjem suverenosti na eni ter vladnostjo na drugi strani? Da bi odprla prostor politične potencialnosti, želijo postavljena vprašanja raziskati, kako sta trenutno razredno izkoriščanje in rasializacija vseh nivojev produkcije in reprodukcije življenja – do mere, da lahko govorimo o rasializiranem delu, rasializirani seksualnosti, rasializirani človečnosti, rasializirani teoriji itn. – spremenila naše analize življenja, smrti, avtonomije in subjektivacije. Subjektivnost je vse bolj videna kot proizvedena na intersekciji biotehnologij, biomedicine in bioekonomije; nenehno delo modulacije jaza v razmerju do želenih oblik življenja; bios, oblika življenj je pripeljana do skrajnosti, medtem ko so zoe (golo življenje; živalskost) – četudi dozdevno brez oblike – dane možnosti ekstrapotencialnosti. Situacija torej zadobiva format absurdnosti, a korespondira z razmerjem brezmejnih postopkov neoliberalnega globalnega kapitalizma in njegove multiplikacije izkoriščanja, prilaščanja in razlaščanja.

Kolokvij bo predstavil analizo razlastitve, izkoriščanja, kolonialnosti, rasializacije in podreditve, da bi se spoprijel s tem, kar je za današnjo Evropo, ali natančneje, za Evropsko unijo centralno, in to je begunska kriza. A to ni kriza, ki so jo sprožili begunci – kriza je rezultat upravljanja s smrtjo, ki je bilo izvedeno zavoljo biopolitične suverenosti nacionalnih držav EU prek nekrooblastnih postopkov zapustitve, izgona, izključitve in rasializacije.

Interes je analizirati te teme skozi teorijo in politiko pa tudi skozi kulturo in tehnologijo, filozofijo in estetiko, ob tem pa ne pozabiti na historične in sedanje politične pozicije, izoblikovane skozi feminizem, queer, črnske študije, antirasistična ter antikapitalistična politična gibanja.

Ne nazadnje, organizacija mednarodnega kolokvija namenoma gravitira k povezovanju mlade in nove generacije teoretikov, filozofov in raziskovalcev, vseh aktivnih na teritoriju nekdanje Jugoslavije, ki so ali še študirajo vsepovsod. Prav tako je vsako leto vabljen tudi gostujoči govorec, da odpre daljnosežen prostor za razpravo. Namen mednarodnega kolokvija je, da se ga v regiji organizira vsako leto, s ciljem objave njegovih rezultatov in njihove širše dostopnosti.

Kolokvij so soorganizirali: Filozofski inštitut Znanstvenoraziskovalnegacentra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Ljubljana;Podiplomska šola ZRC SAZU, Ljubljana (modul Transformacija moderne misli -filozofija, psihoanaliza kultura); Inštitut AVA, Akademija za vizualneumetnosti,  Ljubljana; Oddelek za humanistične vede in teorijo umetnosti inmedijev, Fakulteta za medije in komunikacije (FMK), Singidunum univerza vBeogradu, Srbija.

Program:

24. 11. 2016
Kje: Atrij, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Novi trg 2, Ljubljana
16.00 Uvod

16.15 do 17.45
Aleksa Milanović: Javni prostor in vozel vidnosti: razgaljeni družbeni spoli in seksualnosti
Katja Čičigoj: Feminizem in/kot univerzalizem po poststrukturalizmu v postkolonialnem kontekstu

Odmor

18.00 do 19.15
Hiroshi Yoshioka: Nuklearna imaginacija v umetnosti in pop kulturi

Moderirata: Marina Gržinić in Aneta Stojnić

---------------------------------------------------------------------------------------------------

25. 11. 2016

Kje: Atrij, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Novi trg 2, Ljubljana

10.00 do 11.30

Nina Cvar: (De)artikulacija potencialosti: odpreti in iti izven k figuri »postajanja Črnca sveta«
Šefik Tatlić: Atavistično jedro postmodernega totalitarizma. Depolitizacija smrti in suverenost kapitalizma

Odmor

11.45 do 13.15

Sebastjan Leban: Izgradnja drugega: (Re)produkcija golega življenja
Ankica Čakardić: Po neoliberalni poti: vzpon feminizma svobodne izbire

13.15 Kosilo 4

15.00 to 16.30

Marko Đorđević: Begunska kriza in mediji: primer Srbije
Adla Isanović: Sarajevo in gnilo srce Evrope (1914–2014): politika in kulture spominjanja in ignorance

Odmor

16.45 do 19.00

Jasmina Založnik: Kaj se lahko naučimo od umetniških strategij iz osemdesetih let v Sloveniji?
Saša Kesić: Teorija reprezentacije queer identitet v sodobni vzhodnoevropski umetnosti in kulturi
Jovita Pristovšek: Sublimno, rasa, rasializacija: formalizacija, nujnost, kontingenca

19.00 Zaključek

Moderirata: Marina Gržinić in Aneta Stojnić

Vabljeni!