»Krilata želva« – literarna nagrada za najboljši slovenski knjižni potopis

Kategorija: Obvestila
Datum: 19.04 2017
Lokacija: Velenje

Strokovna žirija literarne nagrade »krilata želva 2017« (Jurij Smole, Ivo Stropnik, Matjaž Šalej in Urška Zupančič) je za najboljši slovenski knjižni potopis preteklega leta (2016) nominirala troje knjižnih potopisov (abecedno po priimkih avtorjev): 

  • Valter osvaja Evropo (Nina R. Klančnik, samozaložba), 
  • K talibanom in piratom (Boštjan Šifrar, samozaložba) 
  • Zakaj potujete v take dežele? (Agata Tomažič, Cankarjeva založba).

Nominirana dela bodo 19. aprila s predstavitvenimi potopisnimi pripovedovanji avtorjev predstavljena v Velenju na prireditvi Krilata želva pripoveduje – Velenjska potopisna pomlad 2017, nagrajenec pa bo znan 9. maja ob razglasitvi lavreatov XVI. Mednarodnega Lirikonfesta Velenje (2017), na katerem bo 8. junija slavnostna podelitev letošnjih festivalnih nagrad in priznanj.

»Krilata želva« – literarna nagrada za najboljši slovenski knjižni potopis (preteklega leta) je z letom 2017 vzpostavljena v programu Mednarodnega Lirikonfesta Velenje in predstavlja novost v slovenskem prostoru. Potopis je vse bolj priljubljena literarna zvrst, ki pa strokovno še ni ustrezno priznana. Z novo slovensko literarno nagrado želimo popularizirati potopisni žanr in prispevati k uveljavljanju slovenskih avtorjev potopisja.