Predstavitev knjige Šavrinka

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 06.04 2017
Lokacija: Antikvariat knjigarne Libris, Prešernov trg 9, Koper

V začetku leta je pri naši založbi izšla odmevna monografija Šavrinka. Po več predstavitvah, med katerimi velja zagotovo omeniti tisto v Sv. Antonu, ki jo je spremljal bogat kulturni program, vas tokrat obveščamo in prijazno vabimo na predstavitev Šavrinke v antikvariat knjigarne Libris, in sicer v četrtek, 6. aprila 2017, ob 19. uri.

O knjigi, ki jo sestavlja 14 samostojnih prispevkov in je obogatena z več kot 200 fotografijami in dokumenti, bodo spregovorili avtorji prispevkov: Marjan Tomšič, Salvator Žitko, Valentina Brečko Grubar, Špela Ledinek Lozej, Nadja Terčon, Tanja Jakomin Kocjančič, Neža Čebron Lipovec, Nataša Rogelja, Alferija Bržan, Suzana Todorović, Ljubomira Vrtovec Pribac, Mojca Stubelj, Marino Kranjac, Viktorija Pucer Štromar in Đanino Bubola.

Urednici obsežne monografije Šavrinka Ingrid Celestina in Suzana Todorović sta k osvetlitvi te pomembne in veličastne figure povabili poznavalce, raziskovalce in ljubitelje istrske kulture, ki so vlogo Šavrinke prikazali z različnih zornih kotov. V knjigi so tako združeni pogledi pisatelja, zgodovinarja, geografinje, etnologinj, poznavalke pomorstva, poznavalke preteklega življenja v Istri, umetnostne zgodovinarke, dialektologinje, poznavalke istrske književnosti, poznavalke istrske noše, nutricionistke, istrskega glasbenika, gledališke igralke in ljubitelja istrske narečne besede.

 

»Šavrinka je obsežna monografija, ki s številnih zornih kotov predstavlja fenomen, doslej vse prej kot podrobno poznan. Šavrinka je avtentično delo, ki je s pretehtanim uredniškim pristopom znalo interdisciplinarno povezati neposredno avtorsko izkušnjo z navidezno hladnim znanstvenim aparatom. Na ta način je uspelo približati širši publiki vrsto izvirnih odkritij, ki bi v drugačni obliki manj odmevala v različnih javnostih. Šavrinka tako postaja tisti neobhodni temelj, brez katerega nadaljnje poglobljeno raziskovanje Šavrink in šavrinstva ne bo mogoče.«

Iz recenzije dr. Damirja Josipoviča

»Monografija združuje obstoječa spoznanja o Šavrinki in jih dopolnjuje z novimi. Posamezni prispevki, ki sicer predstavljajo partikularne prikaze istrske pótovke, se smiselno nadgrajujejo in to istrsko žensko prikazujejo celostno.

Knjiga prikazuje zgodovino Šavrinkinega prostora, njeno življenjsko okolje, sporazumevalne jezike, nošo, hrano, njeno pojavnost v pesmi, literaturi, umetnosti idr.

Besedilo, struktura in slog pisanja v monografiji so zastavljeni tako, da je zapisano zanesljiva literatura za strokovnjake iz različnih ved in dostopno branje za širši krog bralcev.«

Iz recenzije dr. Gorana Filipija

Vabimo vas, da se nam na prireditvi pridružite in vas hkrati prosimo, da nanjo opozorite v svojem mediju.