Medobčinski muzej Kamnik: Muzejski večer – predavanje dr. Dragan Božič

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 12.04 2017
Lokacija: Muzej - grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik

Sreda, 12. april 2017, ob 19. uri, Muzej - grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik

 

Rosovo groblje: izjemno neraziskano zgodnjekrščansko najdišče na rimskem podeželju

Širše območje Tuhinjske doline je arheološko slabo raziskano, o čemer govorijo naključne najdbe. Te kažejo, da v bližini Šmartnega ležita dve pomembni arheološki najdišči: Ivanjk in Rosove groblje (oz. Babčne njive). Na Ivanjku sta bila veliko prazgodovinsko gradišče in utrjena poznoantična naselbina (5.–6. st.). Na Rosovih grobljah pa je bil že konec 19. stoletja najden del rimskega mozaika. Ohranili sta se njegova skica in barvna risba. Po izročilu, ki so ga domačini prenesli umetnostnemu zgodovinarju Emilijanu Cevcu, naj bi na tem območju stala ajdovska cerkev. To desetletja staro hipotezo so potrdile tudi geofizikalne raziskave, ki jih je decembra 2016 in marca 2017 s finančno podporo občine Kamnik opravil Gearh d. o. o. (dr. Branko Mušič).

Dr. Dragan Božič bo na svojem predavanju predstavil najdbi mozaika in tlorisa zgodnjekrščanske cerkve na tem prostoru, vse okoliščine in njihov pomen (https://ung.academia.edu/DraganBožič in www.gorenjci.si/osebe/božič-dragan/529/).

Dragan Božič je znanstveni svetnik in dr. arheoloških znanosti. Od leta 1981 je bil najprej knjižničar in urednik, zatem pa raziskovalec na Inštitutu za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Je specialist za starejšo in mlajšo železno dobo, nekeramične najdbe rimske dobe in pozne antike, za zakladne najdbe orodij in arhivske arheološke vire. Je tudi član uredniških odborov uglednih slovenskih arheoloških zbirk Katalogi in monografije ter Situla (obe izdaja Narodni muzej Slovenije), prejemnik študentske Prešernove nagrade za diplomsko delo in priznanja Slovenskega arheološkega društva za izjemen dosežek. Prav tako je predavatelj na Podiplomski šoli ZRC.