Komunike - predstavitev knjige »Narečna raznolikost v okolici Kopra« na Škofijah

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 12.04 2017
Lokacija: Zadružni dom Škofije, Spodnje Škofije 54, Škofije

Pestro aprilsko dogajanje v Librisu se nadaljuje tudi v prihodnjem tednu. V sodelovanju s Kulturnim društvom Istrski grmič Škofije pripravljamo namreč predstavitev nove monografije dr. Suzane Todorović Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije). Prireditev bo v sredo, 12. aprila 2017, ob 19. uri v avli dvorane zadružnega doma Škofije.

Na dogodku bodo sodelovali avtorica monografije dr. Suzana Todorović, Ingrid Celestina, ki bo večer povezovala, narečni govorci, ki bodo spregovorili v narečnem govoru svojega kraja in učenci tamkajšnje osnovne šole. Večer bodo popestrile Valmarinke in ljudski godec Gverino Kotrle.

Nova monografija dialektologinje Suzane Todorovič se posveča narečni raznolikosti v okolici Kopra in dopolnjuje spoznanja o jezikovni podobi slovenske Istre, ki so bila podana v njenih petih predhodnih knjigah. Narečno besedje in besedila v knjigi so bila pridobljena izključno med terenskim raziskovanjem v treh krajih v okolici Kopra – v Dekanih, Hrvatinih in na Škofijah. Pri raziskavi je sodelovalo enajst domačinov, ki se sporazumevajo v narečni govorici svojega kraja. Jezikovna slika Koprskega je izjemno bogata, saj na zelo majhnem območju soobstajajo številni narečni govori, ki pripadajo dvema jezikovnima družinama – slovanski in romanski. Na območju občine Koper govorijo Istrani šavrinske in rižanske govore slovenskega istrskega narečja ter istrskobeneško narečje, ki ga sestavlja mestni govor Kopra s pripadajočimi okoliškimi istrskobeneškimi različicami (na primer v Šalari, Bertokih, na Škocjanu).

Izid knjige je podprla Mestna občina Koper.

Vabimo vas, da se nam na prireditvi pridružite!