Predavanje Marka Trobevška: Realizem – zmaga vsakdanjosti

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 19.04 2017
Lokacija: Medobčinski muzej Kamnik, Muzejska pot 3, Kamnik

 

Sreda, 19. april 2017, ob 19. uri,  Medobčinski muzej Kamnik

 

Prvo predavanje cikla Kulturna zgodovina (slikarstvo, glasba in literatura) od pomladi narovod do druge svetovne vojne

 

V prvem predavanju bo posebna pozornost namenjena književnosti, ki se je obrnila k vsakdanu različnih slojev ter se v duhu dobe tako rekoč eksaktno lotila družbenih problemov. Zavzetost za pomembna vprašanja skupnosti odseva tudi v slikarstvu; ravno v tem je preseglo pretekle 'realizme', začenši z antičnim idealom mimezis, torej posnemanja realnosti. Glasba druge polovice 19. stoletja ostaja romantična, zato se bo predavanje posvetilo sočasnim popularnim zvrstem, ki sicer ostajajo nekoliko v ozadju zgodovine 'resne' glasbe.

Jean François Millet, Pobiralke zrnja, 1857

O predavatelju in predavanjih:

Marko Trobevšek (roj. 1965) je učitelj slovenščine. S kulturno zgodovino, torej z vzporedno zgodovino različnih umetnosti, se ukvarja zadnjih nekaj let. Zanimanje za različna umetnostna področja izvira iz njegovega rednega dela; po eni strani ukvarjanje z literaturo samo po sebi sproža vprašanja o razmerjih med različnimi umetnostmi, po drugi se nepovezanost predmetov v sodobni šoli vse bolj občuti kot resna hiba. S ciklusom se nadaljujejo predavanja iz kulturne zgodovine, ki so na Zapricah potekala spomladi leta 2015 in so segala od srednjega veka do industrijske revolucije. Podobno kot tedanja skušajo sintetično, a kljub temu nazorno prikazati vélika dogajanja v literaturi, slikarstvu in glasbi, to pot od srede devetnajstega do srede dvajsetega stoletja, ter pokazati na morebitne skupne imenovalce.

Trobevšek je prevedel dobrih deset knjig (iz francoščine, nemščine, angleščine in španščine, večinoma sodobno leposlovje) in je avtor nekaj spremnih študij ter jezikoslovnih razprav. V osemdesetih je bil umetniški vodja pri nekaterih predstavah kulturnega društva Pedenjmožic.

Naslednja predavanja si bodo sledila takole:

II.    sreda,  3. maj 2017, ob 19.00: IMPRESIONIZEM: trenutek, svetloba, barva

III.   sreda,  17. maj 2017, ob 19.00:  FIN DE SI?CLE – ko se stoletje ni hotelo končati

IV.   sreda,  31. maj 2017, ob 19.00:  V stoletju, ki se  je začelo prepozno in narobe

V.    sreda,  7. junij 2017, ob 19.00: Umetnosti med 1918 in 1939 – po katastrofi ali pred njo?