Predstavitev novih Beletrininih knjig

Kategorija: Novinarske konference
Datum: 20.04 2017
Lokacija: Beletrina, Kersnikova 4, Ljubljana

Vljudno vas vabimo na predstavitev knjig, ki so pravkar izšle pri Beletrini. Predstavitev bo v četrtek, 20. aprila, ob 10. uri v prostorih založbe na Kersnikovi 4 v Ljubljani. Pridružila se nam bosta oba domača avtorja, Drago Jančar in Ana Schnabl. O knjigah bodo spregovorili tudi glavni urednik Beletrine Mitja Čander, urednici Miljana Cunta in Špela Pavlič, prevajalka Polona Glavan in avtor spremne besede ene od knjig, Aljoša Harlamov.  

Predstavili bomo knjige:

Drago Jančar: In ljubezen tudi (roman),

Ana Schnabl: Razvezani (zbirka zgodb),

Jonathan Franzen: Čistost (roman).

 

O knjigah:

Drago Jančar In ljubezen tudi   Beletrina/ roman/ 351 strani   Naslov Jančarjevega novega romana In ljubezen tudi utegne zveneti nekoliko nenavadno, ker se dogaja v času, ko je na svetu zavladalo sovraštvo. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati. In ki skušajo ubraniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi, kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih bere ena od junakinj, ko po naključju vzame v knjigarni knjigo s police.

Ana Schnabl Razvezani   Beletrina/ kratke zgodbe/ 143 strani Spremna beseda: Aljoša Harlamov   Protagonisti zbirke kratkih zgodb Razvezani so fant na travi, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki pa namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja vzpostavljajo do svojih težav drugačen odnos. Kot zapiše Aljoša Harlamov v spremnem zapisu, je značilnost  nove generacije piscev, ki ji pripada tudi Ana Schnabl, preseganje »hipsterskega«  odnosa do realnosti, ki ne misli čisto resno, čeprav misli čisto resno. Obrambni mehanizem praznega intelektualizma zamenja celostno naseljevanje ranljivosti. Z natančnim poznavanjem pravil žanra in s prefinjenim smislom za psihološke zakonitosti Ana Schnabl ostrovidno, duhovito in nemalokrat ganljivo razgrinja anatomijo skorajda pozabljenih čustvenih leg: krivde, sramu, groze, radosti, (s tem) pa tudi čisto prave svobode, razvezane strahu biti svoj.      

 

Jonathan Franzen Čistost   Beletrina/ roman/ 847 strani Prevod: Polona Glavan   Čistost je kompleksna pripoved, v kateri se prepletejo zgodbe junakov različne starosti, porekla in izkušenj. Razdeljena je na sedem poglavij. Povezovalna protagonistka je enaindvajsetletna Pip, ki v Kaliforniji živi z mamo in od nje zaman skuša izvedeti, kdo je njen oče. V skvotu, kjer živi, spozna Nemko Annagret, bližnjo znanko Andreasa Wolfa, vodje kultnega Sončnega projekta, ki živi v strogi anonimnosti in razkriva tajne podatke vlad in korporacij. Pip, ki verjame, da ji Wolf lahko pomaga odkriti očeta, se prijavi za pripravništvo pri Sončnem projektu, ki se nahaja na skrivni lokaciji v Boliviji. Purity je pravzaprav besedna igra: tako je v resnici ime Pip (kar sama sovraži), hkrati pa je »čistost« koncept, h kateremu stremijo protagonisti, ki pa imajo o njem vsak svojo predstavo. Wolf stremi k temu, da bi svet očistil skorumpiranosti, Leila in Tom težita k čisti resnici, Pipina mama se z vsemi sredstvi bori za nedotaknjeno zasebnost. Jonathan Franzen tudi v tem delu uspešno obravnava vprašanja identitete, krivde, odrešenja, odnosov in jih navezuje na teme, aktualne tukaj in zdaj.