Predstavitev monografije o Draganu Živadinovu

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 10.05 2017
Lokacija: Tržaško knjižno središče, Trg/Piazza Oberdan 7, Trst

V sredo, 10. maja, bo ob 18.30 gost Tržaškega knjižnega središča na Oberdankovem trgu v Trstu umetnik Dragan Živadinov. Pogovor, ki ga bo vodila Tatjana Rojc, bo seveda izhajal iz Živadinovega umetnostnega arhetipa, ki ga predstavlja slovenska zgodovinska avantgarda, predvsem tržaški umetniki Avgust Černigoj in Edvard Stepančič, ki sta bila sotvornika znamenite umetnine Tržaškega konstruktivističnega ambienta leta 1927, katerega rekonstrukcija stoji danes v posebni razstavni dvorani v Moderni galeriji v Ljubljani. Monografijo s pomenljivim naslovom Umetniški ustroj Noordung (Filozofija in njen dvojnik) je napisal Bojan Anđelkovič, performatvni filozof, pisatelj in radijski umetnik, izdala pa jo je prestižna založba ZRC v okrilju najvišje slovenske kulturne institucije, Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Knjiga obravnava opus Dragana Živadinova iz političnega, umetniškega, tehnoznastvenega in filozofskega vidika (predvsem prek filozofij Gillesa Delleuza, Friedricha Nietzscheja in Michela Foucaulta), in sicer skozi vse tri razvojne faze njegovega gledališča: Scipion Nasice (1983-1987), Rdeči pilot (1987-1990) in Noordung (1990-1995- 2045). V središču zanimanja Živadinova je gledalec oziroma mehanizem njegove vključenosti v predstavo, zaradi česar so pri postgravitacijski umetnosti družbenopolitične, gledališkoumetniške in tehnoznanstvene strukture in strategije razumljene kot dispozitivi oziroma polja sil. Ne gre preprosto za režiranje gledaliških predstav, ampak za ustvarjanje konceptualne »celostne umetnine«, za katero je značilno predvsem to, da je procesualna. Živadinovovo gledališče ponavljanja se tako postavlja strogo nasproti meščanskemu gledališču reprezentacije: petdesetletni projektil Noordung::1995-2045 je konceptualiziran tako, da skozi kompleksno ponavljanje vsakih deset let proizvede lastno razliko, pri čemer je razlika generični del samega ponavljanja. Monografija Umetniški ustroj Noordung tako ne uprizarja nikogar drugega kot samega sebe, kar je tudi njegov najgloblji smisel.

Omeniti velja, da se tržaško srečanje z Draganom Živadinovom umešča med pomembne datume njegove turneje, ki se je že delno odvila v Parizu in Šangaju, čaka pa ga tudi odprtje razstave o njegovi umetnosti, ki se iz moskovske galerije Garaža seli v eno najpomembnejših razstavnih lokacij v Evropi, v muzej Reina Sofia v Madridu, že v četrtek, 11. maja, pa bo Živadinov na otvoritvi beneške Bienale, kjer bo slovenski paviljon namenjen umetnosti NSK-Neue Slowenische Kunst, za katero je bil Živadinov ena osrednjih osebnosti.