Mesto knjige: Simpozij o Dušanu Pirjevcu

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 05.06 2017
Lokacija: Grad Kromberk, Grajska cesta 1, Nova Gorica

PODALJŠAN ROK ZA PRIJAVO!

Časa je še dovolj.

Povzetke svojih prispevkov lahko pošljete do 16. 5. 2017 na komparativist.si@gmail.com.

Dolžina prispevka je 20 minut.

 

SIMPOZIJ OB 40-LETNICI DUŠANA PIRJEVCA

Dogodek organizira Društvo humanistov Goriške v sodelovanju z Društvom študentov primerjalne književnosti in Goriškim muzejem, potekal pa bo v sklopu festivala Mesto knjige na gradu Kromberk pri Novi Gorici.

Spregovorili bomo o različnih vlogah Dušana Pirjevca - literarni zgodovinar, filozof in zgodovinska osebnost. Dušan Pirjevec se je rodil leta 1921 v Solkanu. Njegovo življenje velja za burno in kontroverzno: med drugo svetovno vojno je kot viden član Komunistične partije opravljal visoke politične in vojaške funkcije, po vojni je bil nekaj časa zaprt in se je polagoma oddaljeval od marksistične misli.

Osrednja tema njegovih literarnih raziskovanj je bilo vprašanje romana. Razvil je izvirno razumevanje evropskega romana, raziskoval slovensko moderno in njeno povezanost s svetovno književnostjo. Pisal je študije o temeljnih delih evropskega romanopisja od renesanse do sodobne književnosti. Za temelj je vzel Heglovo in Lukácsevo estetiko, Bahtinovo teorijo romana, Sartrovo filozofijo eksistence, Ingardnovo fenomenologijo literarne vede in Heideggerjevo misel o umetnosti. Ob teoriji in zgodovini romana se je v svojem zrelem znanstvenem obdobju obširneje ukvarjal s fenomenologijo in ontologijo literarnega dela, filozofijo umetnosti ter strukturalno poetiko.Natančen razpored predavanj in naslove predavanj bomo objavili naknadno!

 

Vabljeni!