Pogovor o romanih Poletje v gostilni Lare Paukovič in Vlažne duše Mohorja Hudeja

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 22.05 2017
Lokacija: Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Ponedeljek, 22. maj 2017, ob 19, uri, Salon uporabnih umetnosti, Maribor   

 

Pri založbi Belerina sta letos izšla romaneskna prvenca, ki se vsak na svoj izviren in pronicljiv način dotikata Slovencev in našega prevečkrat konzervativnega značaja. Lara Paukovič v romanu Poletje v gostilni skozi oči protagonistke Nastje, priložnostne natakarice v srbski gostilni, prerešetava slovenske stereotipe glede tistih »bolj južno«, Mohor Hudej pa v knjigi Vlažne duše v čevljih turističnega vodiča Matjaža prepotuje pol sveta, da nekje na Tajskem ponovno trči ob slovenstvo – v svoji najbolj dobesedni pojavnosti.   Lara in Mohor bosta tokrat nastopila skupaj. O svojih prvencih, o Slovencih, o življenju in še čem nepredvidenim bosta govorila z glavnim urednikom Beletrine Mitjo Čandrom.  

Lara Paukovič (1993) zaključuje študij primerjalne književnosti in anglistike. Piše kritike, kratke zgodbe in članke za različne slovenske literarne portale in revije ter organizira literarne dogodke. Je tudi literarna urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti, piarovka in novinarka. Poletje v gostilni je njen knjižni prvenec.

  Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki –, nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane. Tam se znajde v središču vsega, kar jo na tem svetu moti: od narobe izpisanih imen vin na meniju do mehkih ć-jev in trdih l-jev v govoru zaposlenih, še najbolj pa dejstva, da se je, intelektualka z arzenalom latinskih rekov na jeziku, znašla v situaciji, kjer takšni atributi ne zaležejo prav dosti. Da je mera polna, si mora priznati, da se je, vsem svojim načelom navkljub, zagledala v enega od natakarjev. Poletje v gostilni je roman o odraščanju, o izkušnjah, ki zamajejo naše predstave o svetu, o trenutkih spoznanja, da z razdalje sodimo stvari precej drugače kot od blizu. Ali kot Nastja ugotovi sama: Vse skupaj je navadno sranje. Kup stereotipov, okoli katerih je lahko biti pameten, dokler se sam ne ujameš v njihove zanke.   Mohor Hudej (1968) je študiral filozofijo, zgodovino in primerjalno književnost. Zaposlen je kot knjižničar, sicer pa je tudi turistični vodnik. Prepotoval je lep kos sveta. Leta 1995 je izdal odmevno zbirko kratke proze Mumps v zrelih letih.

 

 

Protagonist romana Vlažne duše je Matjaž, moški v srednjih letih, ki ga življenje, predvsem pa brezobzirno samozavestni vaški šerifi, ki se igrajo z njegovo usodo in z usodami njemu podobnih, dokončno prepričajo, da je edini način, kako razvozlati gordijski vozel, ta, da ga presekaš. Zato zapusti domovino in se preseli na majhen tajski otok, kamor je še kot turistični vodnik vodil skupine turistov. Tam začne novo življenje v družbi takšnih, ki so, tako kot sam, opustili bojevanje vnaprej izgubljenih bitk s ponorelim sodobnim svetom. Vendar ne traja dolgo, da na odročnem koščku raja za svojim hrbtom zasliši melodijo klene slovenščine in ugotovi, da se vlažnim podalpskim dušam ne da prav zlahka izogniti. Treznoutopični roman Vlažne duše je avtorjevo prvo literarno delo po zbirki kratkih zgodb Mumps v zrelih letih, ki je izšla leta 1995.  

 

Prijazno vabljeni!