Dr. Martin Machovec: Egon Bondy in češki underground

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 31.05 2017
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Sreda, 31. maj 2017, ob 17. uri, Trubarjeva hiša literature

 

Z urednikom, literarnim kritikom, prevajalcem in univerzitetnim predavateljem dr. Martinom Machovcem se bomo pogovarjali o inspiratorju češkega undergrounda, pesniku, pisatelju in filozofu Egonu Bondyju in njegovem znanstvenofantastičnem oz. distopičnem romanu Invalidna sorojenca (1974), ki je v slovenskem prevodu pred kratkim izšel pri založbi KUD Police Dubove.

Pogovor bo vodil Viktor Škedelj Renčelj. Dogodek bo konsekutivno tolmačen v slovenščino.Dogodek organizirata KUD Police Dubove in Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.Projekt je podprlo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani.

*

Dr. Martin Machovec je urednik, literarni kritik, prevajalec in predavatelj na Univerzi Jana Amosa Komenskega in Karlovi univerzi v Pragi.

Egon Bondy (s pravim imenom Zbyněk Fišer, 1930–2007) je bil pesnik, pisatelj, dramatik, filozof, prevajalec in inspirator (»guru«, »superstar«) češkega undergrounda. Vsa njegova literarna dela od leta 1949 do 1989 so izhajala zgolj v samizdatskih izdajah (tj. razmnoževanih s pretipkavanjem) in od 80. let dalje tudi pri eksilskih založbah (npr. pri Sixty-Eight Publishers v Torontu). V slovenščini sta doslej izšla dva Bondyjeva romana: Invalidna sorojenca (1974; slov. 2014) in Bratje Ramazovi (1985; slov. 2017), oba pri založbi KUD Police Dubove v prevodu Tatjane Jamnik.

Distopija Invalidna sorojenca je do leta 1989 veljala za »biblijo« češkega undergrounda, ki je v njej prepoznal svoj alternativni življenjski slog in zavestno odločitev za obstranstvo oz. namerni izstop iz politiziranega mainstreama, pa tudi posmeh potrošniškim idejam policijske države, predvsem pa cenil rahlo parodiranje znanstvene fantastike, v katero so organsko vpletene filozofske teme.