Soočenje z monstruoznim - razmislek o etiki živali

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 09.06 2017
Lokacija: Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

V pogovoru z Anjo in Tomažem se bomo soočili z monstruoznim. Monstruozno je prisotno povsod okoli nas. Vendar je dobro zakrito. Preizpraševali bomo, zakaj je zakrito in zanikano. Kako delujejo mehanizmi zanikanja, zakrivanja in zatiranja. Zakaj imata zatiranje in dominacija skupni izvor, ne glede na to, ali gre za ljudi ali živali. Morda bomo prišli do pravih odgovorov s pomočjo razmisleka o etiki živali.

Avtorja bosta v pogovoru predstavila svoji knjigi Puščava, klet, katakombe (Anja Radaljac, Litera, 2016) ter Etika živali, o čezvrstni gostoljubnosti (Tomaž Grušovnik, Založba Annales, 2016).

Družabno - kritični večer z gostoma

ANJA RADALJAC je komparativistka, kritičarka (Delo, Literatura, Airbeletrina, Radio Ars), prevajalka in prozaistka. Prvenec, roman Polka s peščenih bankin, je izdala leta 2014 pri založbi LUD Literatura. Pri pisanju – tako kritik kot publicističnih besedil in literarnih tekstov – jo predvsem zanima kako se skozi različne družbene mehanizme (med katere šteje tudi literaturo) vzpostavlja odnos do Drugega.

Dr. TOMAŽ GRUŠOVNIK je docent in znanstveni sodelavec na Univerzi na Primorskem. Ukvarja se s filozofijo vzgoje in s širšo etično problematiko, predvsem z okoljsko etiko in etiko živali. Poleg monografije Odtenki zelene je avtor številnih strokovnih in poljudnih prispevkov. V sklopu literarnega ustvarjanja sodeluje predvsem z revijama Idiot in Literatura, zanimajo pa ga hibridni teksti in eksperimentalna literatura. Raziskoval je na več domačih in tujih univerzah ter predstavljal svoje delo po visokošolskih ustanovah in na konferencah v Avstraliji, Aziji, Evropi in Severni Ameriki.

Organizator: Založba Litera

Pogovor bo vodil Mitja Senekovič.

Vabljeni!