14. festival Pranger - program v torek, 27. 6. 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 27.06 2017
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

 

Festival PRANGER, 14. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

27. 6. – 2. 7. 2017

 

 

20.00 – 21.30 KONCEPTUALNA RAZPRAVA: POEZIJA & STRAH

Torek, 27. junij 2017 Trubarjeva hiša literature

 

Gosta:

Meta Kušar

Blaž Lukan

 

Vodi:

Goran Potočnik Černe

 

Na kratko o razpravi

Se poezija rodi iz strahu? Ga izmeri in stehta ter ga na ta način razoroži? Je strah nasledek poezije? Strah pred tem, da se pesniška moč usuje, da vrelec usahne? Koliko strahu je v poeziji in kako poetičen je strah? Koga je strah poezije in zakaj? Je pot pesnice/pesnika strašna pot? Se dialektika strahu lahko zares izreče le skozi poezijo? Ne pozabimo. V mitološko zavitem izvoru slovenske poezije je mitološki vozel strahu zvit v pesniško govorico: Sem dolgo upal in se bal, / slovo sem upu, strahu dal; / srce je prazno, srečno ni, /nazaj si up in strah želi. Sta strah in poezija dve plati iste Reči?

 

21.30 Razglasitev imena dobitnika / dobitnice Stritarjeve nagrade

Trubarjeva hiša literature

 

Razglasitev: Ivo Svetina in Nina Kokelj

Partner: Društvo slovenskih pisateljev

 

 

 

PREDSTAVITEV SODELUJOČIH

 

 

Meta Kušar

Meta Kušar je bila rojena leta 1952 v Ljubljani, kjer še vedno živi in dela. Je avtorica šestih pesniških zbirk. Njena pesniška zbirka Ljubljana je bila leta 2010 prevedena v angleščino (Ana Jelnikar in Stephen Watts), leta 2011 v srbščino (Ivan Obrenov) in 2013 v poljščino (Katarina Šalamun-Biedrzycka in Miłosz Biedrzycki). Objavila je tudi knjigo intervjujev Intervju in knjigo esejev Kaj je poetično ali ura ilegale, za katero je prejela Rožančevo nagrado 2012. Njena poezija je prevedena v številne tuje jezike, vključno v nizozemščino, hebrejščino in arabščino. Za pesniško zbirko Vrt je leta 2015 prejela Veronikino nagrado. Od leta 1980 dalje s kulturnimi in zgodovinskimi temami redno prispeva k slovenskem nacionalnem radiju in RAI-Trieste. Občasno napiše kak scenarij za film in ga tudi režira, njena glasbena uprizoritev lastne poezije z naslovom Prestol poezije pa je bila odigrana v Sloveniji, Washingtonu (1999), Kanadi (1999) in Londonu (2000).

Blaž Lukan

Rojen leta 1955 na Ptuju, gimnazijo končal v Mariboru, na UL AGRFT v Ljubljani diplomiral in doktoriral iz dramaturgije, tam tudi predava. Deluje kot dramaturg, bil je umetniški vodja gledališča Glej v Ljubljani in SLG Celje, piše gledališke kritike (delno zbrane v knjigi Po vsem sodeč), gledališkoteoretske razprave (zadnje zbrane v knjigi Performativne pisave) in spremne besede (npr. k dramskim besedilom E. Filipčiča, E. Flisarja, M. Jesiha, V. Möderndorferja, A. Rozmana, M. Zupančiča idr.). Pisal tudi prozo, radijske igre, dramatizacije za gledališče (npr. Drejček in trije Marsovčki), drame (Mrtvi v SNG Maribor). Objavil pesniške zbirke: Pesem in pesmi, Rana v krvi (pesniška in grafična mapa), Bohinjska Bela, Kolumbija/praefatio (vizualna poezija), V tihem teku, Tkanja, Neslišnost, Sentence o dihanju, Pričakujem pozornost.

 

Goran Potočnik Černe (moderator razprave Poezija & Strah)

Goran Potočnik Černe (1972) diplomiral iz filozofije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Objavljal je kritike humanističnih del, eseje, intervjuje in druge publicistične zapise v številnih slovenskih časopisih in revijah ter na radiu. V letih od 2001 do 2008 je bil glavni urednik Založbe Tuma. Med drugim je bil pobudnik in urednik Antologije slovenskih pesnic v treh zvezkih in monografije Pozabljena polovica, izdane skupaj s SAZU. Leta 2004 je bil med soustanovitelji Festivala Pranger. Od 2008 dalje je soustanovitelj in direktor založbe Mettis Bukvarna. Občasno se tudi umetnostno udejstvuje. Leta 2013 odpre Filozofsko posvetovalnico: Filozofirati s pavjim peresom. Član slovenske državne reprezentance v kendu.