KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI / NAPOVEDNIK 28. junij – 5. julij 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 28.06 2017 - 05.07 2017 0.00
Lokacija: Različne lokacije po Sloveniji

 

 

Osvežitev s knjigo v roki!

Ta teden bralne avanture pod krošnjami dreves pričarajo počitnice na 9 lokacijah v Ljubljani, listamo in uživamo pa tudi v Novem mestu, Polhovem Gradcu, Kranju, Zagorju ob Savi, Ribnici in v avstrijski Radgoni. 3. julija se bralni paradi pridružujejo na Vrhniki!

Iz preproste ideje spoja branja in uživanja se je Knjižnica pod krošnjami razvila v prepoznavno in dobro obiskano parado branja, ustvarjanja in druženja. Knjižnica pod krošnjami ostaja zvesta svojim temeljnim izhodiščem – v sodelovanju z založbami, partnerji in podporniki zagotavlja brezplačno branje, listanje in uživanje pod drevesi.

V naslednjih dneh iz spremljevalnega programa branju izpostavljamo:

Pesniške ciklame: Cikel predstavitev mladih gorenjskih pesnic / Kranj, Layerjeva hiša, SRE, 28. junij (19h)

Z Noahom Charneyjem o Slovenology / Ljubljana, Park Zvezda, PET, 30. junij (18h)

Pripovedovanje zgodb iz ameriške literarne in ljudske tradicije / Ljubljana, Park Zvezda, SOB, 1. julij (11h)

Bralna glasba v živo: Boris Magdalenc / Ljubljana, Ljubljanski grad, NED, 2. julij (10.30)

Predavanje o Ivanu Cankarju / Vrhnika, Park pri lipi samostojnosti, PON, 3. julij (10h)

Cankar na glas / Vrhnika, Park pri lipi samostojnosti, SRED, 5. julij (17h)

 

 

 

OPISI DOGODKOV

Pesniške ciklame: Cikel predstavitev mladih gorenjskih pesnic / SRE, 28. junij, 26. julij in 30. avgust (19h) Češnjev vrt bo to poletje trikrat postal prizorišče spoznavanja pesmi in predstavitve mladih gorenjskih pesnic. Z novim ciklom se odpira tudi poziv pesnicam mlajše generacije, da s svojo poezijo sodelujejo pri nastajajoči zbirki. Večere pripravlja Ana Žunič.

 

Z Noahom Charneyjem o Slovenology / Ljubljana, Park Zvezda, PET, 30. junij (18h)

Slovenology je zbirka utrinkov o Sloveniji Noaha Charneyja, v Sloveniji živečega ameriškega pisatelja in umetnostnega zgodovinarja. Spregovori o zgodovini Slovencev, slovenskih navadah in posebnostih ter deli praktične nasvete za preživetje v državi na sončni strani Alp. Priporočamo tudi domačinom: vsakdo lahko za dan ali dva postane turist v lastni domovini!

 

Pripovedovanje zgodb iz ameriške literarne in ljudske tradicije / Ljubljana, Park Zvezda, SOB, 1. julij (11h)

Glavni junaki ljudskih in stripovskih zgodb imajo veliko skupnega: ponavadi so prebrisani in pogumni ... In kot po naključju se jim na pot neprestano postavljajo nevarnosti, ki jih morajo premagati. Pridite poslušat zgodbe iz ameriške tradicije prebrisancev, kot jih pripoveduje pripovedovalka Špela Frlic.

Za 4+

 

Bralna glasba v živo: Boris Magdalenc / Ljubljana, Ljubljanski grad, NED, 2. julij (10.30)

Tolkalist in hangist Boris Magdalenc poleg solističnega ustvarjanja deluje tudi v različnih zasedbah. Predstavil bo svoje nove skladbe za hang, eterično glasbilo, ki bo tokrat zazvenelo prizemljeno.

 

Predavanje o Ivanu Cankarju / Vrhnika, Park pri lipi samostojnosti, PON, 3. julij (10h)

Odprtje knjižnice z gostjo Marijo Iskrenović.

 

Ura pravljic / Vrhnika, Park pri lipi samostojnosti, vsak dan od 3.-31. julija (10h)

Otroci, potopite se vsako dopoldne v pravljični svet.

 

Cankar na glas / vsako sredo (17h), Vrhnika, Park pri lipi samostojnosti

Bralci Cankarjevih tekstov se pod okriljem Turističnega društva Blagajana in Cankarjeve knjižnice Vrhnika družijo vsako sredo od jeseni 2016.

 

 

Program branja:

 

LJUBLJANA

 

LJUBLJANA / PARK TIVOLI

Najbolj znana med ljubljanskimi krošnjami

Največjo enoto Knjižnice pod krošnjami v prestolnici najdeš tik ob tivolskem ribniku, ki je bil nekoč drsališče, danes pa je odlična tarča za utrujene oči. Izpod krošnje knjižnice lahko pogled popaseš na mestni vrtnariji oz. tivolskem rastlinjaku, kjer knjižnico najdeš tudi v primeru slabega vremena! Na tej lokaciji beremo tudi elektronsko!

 

Čas za listanje:

Četrtek in petek: 15h–20h

Sobota in nedelja: 10h–20h

 

LJUBLJANA / TRNOVSKA PLAŽA

Besedne vragolije pod vrbo

Na tem kraju se je začela zgodba Knjižnice pod krošnjami. Med vrbe zasidrani Trnovski pristan je bralni azil za mlade duše, ki se rade umaknejo mestnemu vrvežu in zaživijo ob pogledu na ples račk v Ljubljanici. Za branje še posebej priporočamo prostorne klopi, na katerih lahko poležavaš tik ob vodi, kot v časih, ko so se na bregu Ljubljanice še kopali. Tukaj beremo tudi elektronsko! To enoto knjižnice postavlja ekipa izjemnih prostovoljcev. H V A L A VSEM! Lahko se jim pridružiš!

 

Čas za listanje:

Petek: 15h–20h

Sobota: 10h–20h

 

LJUBLJANA / LJUBLJANSKI GRAD Z vrha mesta se odpira pogled na svet Krošnje tu gori so videle že pol sveta, govorijo nenavadne jezike, za vedoželjne obiskovalce iz tujih dežel pa strežejo jagodni izbor knjig o Ljubljani in Sloveniji. Leto 2017 je Plečnikovo leto in nad mestom ga bomo spoznavali pod krošnjo, posvečeno knjigam o arhitekturi.

Za piko na i se izpod grajskega hrasta vsako nedeljo dopoldne ob 10.30 samo zate oglasijo v živo zaigrane note!

 

Čas za listanje:

Petek, sobota in nedelja: 10h–20h

 

LJUBLJANA / PARK ZVEZDA

Ameriška knjižnica pod krošnjami Prva izbira za ljubitelje črk Z, D, A

Velike platane v parku Zvezda so priročno počivališče za vse urbane počitkarje. Pod njimi je četrto sezono zapored parkirana ameriška knjižnica pod krošnjami s četico knjig ameriških avtorjev in literature o ameriški kulturi. Ta bralni otok je dvojezičen in knjige ponuja v slovenskem ter angleškem jeziku.

 

Čas za listanje:

Petek in sobota: 10h–20h

 

 

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Uživancija pri Valentinu

Prijetna domačija je kraj, kjer se je rodil in shodil naš prvi ... marsikaj – Valentin Vodnik. Gospod je bil pesnik, jezikoslovec, urednik časopisa, avtor prve kuharice, ugank ter še in še. Spoznaj ga na stalni razstavi! Ena od znamenitosti domačije, Hiše branja, pisanja in pripovedovanja, je tudi stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami. Če poleti bralne užitke sponzorirajo mogočni kostanji, pozimi v ospredje stopijo zakurjene izbe in v njih skriti bralni zakladi.

 

Čas za listanje:

Od torka do petka: 10h–18h

Sobota in nedelja: 10h–14h

Vodnikova domačija in z njo knjižnica sta na letnem dopustu od 15. julija do 15. avgusta.

 

 

PETKOVŠKOVO NABREŽJE MED TROMOSTOVJEM IN ZMAJSKIM MOSTOM

Listanje na Petkovškovem nabrežju

Petkovškovo nabrežje so nekoč imenovali »Za vodo«, svoje današnje ime pa nosi po Jožefu Petkovšku, slikarju iz 19. stoletja. Po prenovi je na novo zaživelo in ponudilo živahno mestno življenje ob reki, ki vabi k postanku. Ja, tudi bralnemu! V senci mogočnih dreves te ob prijetnem vrvežu lokalov in bližnje tržnice četica knjig in revij pričakuje na urejenem stopničastem bregu. Čas za listanje (15. junij -10. september): Četrtek in petek: 15h–20h Sobota: 10h–20h

 

LJUBLJANA / DRUŽINSKI CENTER MALA ULICA

Mama na gugalnici in otrok v knjigi

Knjige so lahko najboljši del igrišča, lahko ponudijo izgovor za navihano kombinacijo igranja in branja. Po novem je družinski center podaljšan v lep vrt in na njem celo poletje kraljujejo tudi knjige in knjigice!

 

Čas za listanje:

Od ponedeljka do petka: 10h–19h

Sobota in nedelja: 10h–18h

 

 

PUMPNCA, OB REKI KRKI NA ŽUPANČIČEVEM SPREHAJALIŠČU

NOVO MESTO, 1. april–15. oktober Živahno druženje na Pumpnci

Novomeški zavod Zora reko Krko približuje prebivalcem mesta. Okoli črpališča za vodo – Pumpnce – so uredili prostor za druženje in uživanje, v idilično okolje pa postavili še knjige, okoli katerih se vrti živahen program. Pod drevesa vabijo viseče mreže, za branje na reki pa je ob bregu privezan splav.

Branje na Pumpnci pripravlja Zavod Zora Novo mesto s podporo JSKD, Mestne občine Novo mesto, SŽ Nepremičnine, Reciklarne Novo mesto in prostovoljcev.

Čas za listanje: Vsak dan: 9h–20h

 

PARK OB POLHOGRAJSKI GRAŠČINI

POLHOV GRADEC, 29. april–27. avgust

Dogodivščine pod najbolj mogočno krošnjo naše druščine

Polhov Gradec je priljubljen popotniški cilj sredi Polhograjskega hribovja, od Ljubljane oddaljen pičlih 20 minut vožnje z avtom in dosegljiv tudi z avtobusom LPP (št. 51). V Gradcu, kot mu pravijo domačini, stoji mogočna graščina, danes prireditveni prostor s poročno dvorano in muzejem. Ob graščini je park s starodavno lipo in Neptunovim vodnjakom, kjer je po novem mogoče dobiti tudi limonado in sladoled. Branje se bo spremenilo v pravo avanturo, če se ga lotiš pred sobotnim izletom na enega izmed okoliških hribov ali po njem.

 

Čas za listanje:

Petek: 16h–20h

Sobota in nedelja: 10h–20h

 

LAYERJEVA HIŠA KRANJ, 22. maj–30. avgust Knjižnica pod češnjo Kranjska Layerjeva hiša, hiša umetnikov, stoji na Tomšičevi ulici v starem mestnem jedru Kranja. V senci obrambnega stolpa Škrlovec se skriva vrt, umaknjen od mestnega vrveža. Družbo mu dela velika češnja, v njem diši po razrasli meti, z bližnje Save pa prihajajo prijetne sapice. Vrt je postal tudi poletno zatočišče bralcev.

Čas za listanje: Torek, četrtek in sobota: 11h–19h

 

MESTNI TRG ZAGORJE OB SAVI, junij-avgust Branje s polnimi pljuči Zagorje ob Savi je odlično izhodišče za izlete in vzpone, tokrat pa se predstavlja tudi z mini bralno atrakcijo. V starem centru Zagorja ob Savi vas med številnimi osvežitvami na Mestnem trgu pri

 

 

doprsnih kipih pričakujejo tudi sveže zgodbe in prijetna družba. Za knjižnico v Zagorju ob Savi skrbi okrepčevalnica Vrt, KOA, d. o. o.

Čas za listanje: Četrtek in petek: 17h–20h Sobota: 9h–13h

 

DVORIŠČE RIBNIŠKEGA GRADU RIBNICA, 8. junij-26. avgust Zakladnica plemenitega branja, z visokim zidom zaščitena pred dolgočasjem vsakdana                                           V objemu Ribniškega gradu si v objemu zgodovine. Ostanek obzidja z arkadami in dvema stolpoma je vse, kar je ostalo od nekdaj mogočne, z vodnim jarkom obdane graščine, ki je bila več stoletij domovanje plemenite gospode. Ta prostor tudi letos poleti razglašamo za svobodno bralno cono. Le lučaj stran so Miklova hiša s splošno knjižnico, Rokodelski center Ribnica ter poletno gledališče, zato je ribniška lokacija vedno živahna. Branje v Ribnici pripravljamo s Knjižnico Miklova hiša ob podpori Občine Ribnica.

Čas za listanje: Četrtek in petek: 15h–20h Sobota: 10h–20h

 

PAVELHAUS – PAVLOVA HIŠA

RADGONA/BAD RADKERSBURG (AT), 9. junij–9. september

Pavelhaus ali Pavlova hiša je kulturni center, ki zastopa slovensko skupnost na avstrijskem Štajerskem. Prenovljena kmečka hiša stoji v vasi Laafeld/Potrna blizu avstrijske Radgone, v njej deluje tudi  galerija, kjer razstavljajo fotografije in sodobno umetnost. Letos pod japonski oreh na vrt hiše prihaja tudi dvojezična knjižnica. Program je na voljo na spletni in FB-strani Pavlove hiše.

 

Čas za listanje:

Od srede do sobote: 13.30–18.30

 

PARK PRI LIPI SAMOSTOJNOSTI (PRED TIC VRHNIKA) VRHNIKA, 3.–31. julij Poletje pod krošnjami mesta Ivana Cankarja Po kavi dišeča Vrhnika privablja s Cankarjevimi zgodbami, osvežilnimi izviri Ljubljanice in bogato zgodovino. Tu so našli najstarejše kolo na svetu in rimske ladje, enajsta šola pa kot vir znanja še danes privablja vedoželjne v bližino nekdaj prve čitalnice, ki jo je ustanovil Cankarjev oče. V to druščino je prišla tudi knjižnica, ki ne glede na to, kam ste namenjeni, predstavlja okrepčilen črkovni postanek. Branje na Vrhniki organizirata Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika ter Cankarjeva knjižnica Vrhnika.

Čas za listanje: Od ponedeljka do petka: 9h–18h

PARK PRI LIPI SAMOSTOJNOSTI (PRED TIC VRHNIKA) VRHNIKA, 3.–31. julij Poletje pod krošnjami mesta Ivana Cankarja Po kavi dišeča Vrhnika privablja s Cankarjevimi zgodbami, osvežilnimi izviri Ljubljanice in bogato zgodovino. Tu so našli najstarejše kolo na svetu in rimske ladje, enajsta šola pa kot vir znanja še danes privablja vedoželjne v bližino nekdaj prve čitalnice, ki jo je ustanovil Cankarjev oče. V to druščino je prišla tudi knjižnica, ki ne glede na to, kam ste namenjeni, predstavlja okrepčilen črkovni postanek.

Čas za listanje: Od ponedeljka do petka: 9h–18h