Program Festivala Pranger v sredo, 28. 6. 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 27.06 2017
Lokacija: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

14. Festival PRANGER

28. junij 2017, 20.00, Pritličje, Ljubljana

 

Kritiška razprava – Mlada kritika

 

Festival Pranger že šesto leto zapored prireja posebno kritiško razpravo, ki je namenjena še ne uveljavljenim kritikom in kritičarkam poezije. Sodelujoči kritiki imajo možnost svoje ugotovitve predstaviti na razpravi ter se ob tem soočiti s pripombami in z vprašanji iz publike ter svoje kritiške zapise tudi argumentirano zagovarjati. Mlada kritika, ki ste jo najprej poznali pod imenom Študentska kritiška razprava, je bila sprva namenjena predvsem študentom literarnih ved. Danes je možnost sodelovanja ponujena vsem, ki so se želijo preizkusiti v kritičnem pretresu poezije.

Letošnji natečaj je Pranger pripravil v sodelovanju z Radiem Študent, Društvom slovenskih literarnih kritikov in AirBeletrino.

 

Na natečaj, na katerem so bili izbrani sodelujoči kritiki za razpravo Mlada kritika, so se lahko prijavili vsi, ki še nimajo objavljenih več kot 5 kritik v osrednjih literarnih revijah, dnevnem časopisju, radiju ali internetnih literarnih portalih. Sodelovanje ni bilo pogojeno z leti ali s statusom. Za temo svoje kritike so si izbrali eno izmed 9 zbirk, ki so obravnavane na festivalu. Prispele kritike je pregledala komisija, v sestavi: Goran Potočnik Černe (Festival Pranger), Matjaž Zorec (Radio Študent), dr. Aljoša Harlamov (AirBeletrina) in Veronika Dintinjana (Društvo slovenskih literarnih kritikov).

 

Letos sodelujoči mladi kritiki so:

  • Katarina Gomboc
  • Aleš Čeh
  • Marta Rataj

 

Razpravo bo vodila: Polona Torkar

 

21.30, Pritličje, Ljubljana

Razglasitev in podelitev nagrade Pranger – Mlada kritika

Žirija bo podelila nagrado Pranger – Mlada kritika najboljšemu kritiku ali kritičarki (izmed izbranih treh).

Vodi: Polona Torkar

Zmagovalka ali zmagovalec prejme tudi denarno nagrado v višini 200 EUR.

 

 

21.45, Pritličje, Ljubljana

Branje Prangerjevih pesnikov

 

 

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.