PESNIŠKI VEČER IRSKA-SLOVENIJA - TRIPERESNA DETELJICA

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 06.07 2017
Lokacija: Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana

V četrtek, 6. julija 2017, ob 17. uri vabljeni na Letni vrt Društva slovenskih pisateljev, Jazz Club Gajo, na 

PESNIŠKI VEČER IRSKA-SLOVENIJA - TRIPERESNA DETELJICA 

Áine Ní Ghlinn, Réaltán Ní Leannáin, Cvetka Bevc

Tri priznane pesnice, ki so lansko leto v Dublinu izvedle skupno branje, s svojim predstavitvami nadaljujejo v Sloveniji. Različni jeziki, različne poetike in skupna ljubezen do poezije. 

 

Foto: osebni arhiv

 

Áine Ní Ghlinn, pesnica, mladinska pisateljica, predavateljica, vodja literarnih delavnic, je izdala 29 knjig. Piše za odrasle - kratke zgodbe, romane, igre, poezijo - ter literature za otroke in mladostnike. Njena najnovejša romana za mladostnike sta Hata zu Mhamó in Daideo. Daideo (Dedek) je osvojil številne nagrade (Book of the Year v irskem jeziku, nagrado za najboljšo knjigo za otroke…), Hata zu Mhamó je prejela nagradi Book of the Year in Oireachtas za mladinsko literaturo. Izdala je pet pesniških zbirk.

Réaltán Ní Leannáin, pesnica, prozaistka, rojena v Belfastu, je bila prva izmed irskih avtorjev, ki je bila nagrajena z mednarodnim rezidenčnim programom Other Words Literature na Nizozemskem. Njeno delo je prevedeno v šest različnih jezikov. Leta 2011 je izdala pesniško zbirko Turas Ailes. Njena najbolje prodajana zbirka kratkih zgodb z naslovom Dílis je bila sprejeta z navdušenjem. V zadnjem obdobju pripravlja drugo zbirko kratkih zgodb.(blog: http://turasailse.blogspot.ie/)

Cvetka Bevc, pesnica, pisateljica, glasbenica, rojena 1960, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti. Živi in ustvarja v Ljubljani. Je avtorica številnih radijskih iger, izdala je več kot dvajset književnih del, piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Sodelovala na številnih branjih doma in v tujini, je prejemnica več nagrad, med njimi: z romanom Potovci med finalisti za nagrado kresnik 2012 in prejemnica nagrade Srebrno pesniško pero na Mednarodnem pesniškem festivalu Slovanski objem v Varni (Bolgarija) 2014.