Tadej Golob in Ciril Horjak, pogovorni večer

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 13.07 2017
Lokacija: Knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto

Četrtek, 13. julij 2017, ob 20. uri, knjigarna Goga

 

Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih pisateljev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je povzpel tudi sam, nadaljeval z več biografijami, z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice, za katerega je leta 2010 prejel kresnika, in Ali boma ye! (Goga, 2013).

Jezero, ki je pri založbi Goga izšlo ob koncu leta 2016, je njegova prva kriminalka, ki ji je kmalu po izidu pripadel kultni status žanrskega romana v domači književni krajini. Upamo lahko, da je to znanilec uspešne bere kriminalnih romanov in nam za branje tovrstne literature ne bo več treba posegati po tujih, pretežno skandinavskih avtorjih. Pristna in ravno prav zapletena zgodba, večplastnost likov, bralki in bralcu poznano okolje, izvirni, vse prej kot šablonski dialogi protagonistov ... Vse to Golob, upoštevajoč recepturo za pisanje kriminalnega žanra, spretno zgnete v prvovrstno literarno besedilo.

Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

»Jezero Tadeja Goloba je prva v slovenščini napisana kriminalka, ki sem jo požrl od začetka do konca, navdušen sem nad njo tudi zato, ker verjamem, da se z rojstvom avtohtone žanrske književnosti pomembno utrjuje slovenska knjižna krajina,« je za Delo povedal Miha Kovač.

»Prva slovenska kriminalka, ki sem jo prebral, da koraka ob boku Skandinavcem.« (Miha Mazzini, Facebook)

Z avtorjem se bo pogovarjal Ciril Horjak a.k.a. Dr. Horowitz.