Pesniki in pesnice se bodo znova potegovali za naziv prvaka v slam poeziji

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 19.08 2017
Lokacija: Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Slam poezija se je v zadnjih dveh letih močno razširila po Sloveniji. Njena priljubljenost je razpršena med vse generacije. Mariborska slam scena je s Slam zverinami še posebej ponosna na redne mesečne slam večere, poimenovane Ožuljeni jezik, gostovanja po drugih slovenskih mestih in sodelovanja na vidnejših mariborskih festivalih kot so Festival Lent, Vilinsko mesto  in Jazz ´ma mlade.

Lansko leto je Maribor gostil finale prvega državnega prvenstva v slam poeziji, še prej pa tudi enega od štirih predizborov. Če je lanska vroča slam jesen odločala o polfinalistih in zmagovalcu, bo tokrat o tem odločalo že nasploh vroče poletje. Po dveh polfinalih v Celju in Ljubljani, ki letos prvič sodeluje na prvenstvu, bodo pete, mariborske kvalifikacije v finale poslale še zadnja dva finalista ali finalistki. Le nekaj dni pred tem, 5. avgusta bosta znana najboljša slamerja iz Ptuja, 14. avgusta pa še najboljša slamerja iz Kamnika, ki sicer gosti letošnje finale. To bo potekalo v Kamniku v soboto, 16. septembra 2017, ko bomo izbrali novega prvaka ali prvakinjo prvenstva.

Le kdo iz Maribora se bo pridružil Neži Prah Seničar in Tilnu Letnarju (izbranima na celjskem predizboru po imenu Zasljemimo), Mišelu Amu Ristovu in Juretu Besnemu Danteju Berniku (izbranima na ljubljanskem predizboru Mi smo tu)?

To bo znano v soboto, 19. avgusta 2017, ob 20.00 v Salonu uporabnih umetnosti. Petčlansko komisijo bodo tokrat sestavljali kar trije povabljeni sodniki, dva bosta izbrana iz občinstva. Prva sodnika že razkrivamo. Z nami bosta navdušenca nad slam poezijo, več kot ironična in zabavna stand-up komičarka, avtorica, scenaristka in igralka Martina Ipša ter pesnik in prevajalec Željko Perović, med drugim vitez Pesniškega turnirja v Mariboru leta 2015, ki prav tako kot naše tekmovanje zahteva od pesnika spretnost v nastopu. Prireditev bo moderirala Mojca Pibernik.

Vstopnino plačajo obiskovalci (3 EUR), za nastopajoče je vstop prost. Prijave za nastop sprejemamo le po e-mailu: ozuljenijezik@gmail.com. Pesniki naj pripravijo 3 avtorske pesmi v slovenščini, ki ne presegajo 3 minut. Brez rekvizitov in kostumov!

 

Vabljeni na večer slam poezije!

 

Državno prvenstvo v slam poeziji organizira SiSlam, slovenska mreža partnerjev na področju slam poezije: Pest besed (Kamnik), MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine (Maribor), Audacia in organizatorji dogodka Zasljemimo (Celje), Feniks-um in organizatorji dogodka Udarno in ekspresivno (Ptuj), organizatorji dogodka Mi smo tu (Ljubljana).

Mariborski predizbor pripravljata MKC Črka in Slam zverine v sodelovanju z Bando ferdamano in Salonom uporabnih umetnosti ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.