Librisov poletni narečni večer

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 11.08 2017
Lokacija: Cerkev Svete trojice, Hrastovlje

Prijazno Vas vabimo na letošnji drugi Librisov poletni narečni večer, ki bo v petek, 11. avgusta 2017, ob 20. uri pred hrastovsko cerkvico Svete trojice. Poimenovali smo ga »KORAKE PRIDEJO, SE USTAVJO IN GRI?JO«. Na njem bodo odmevale istrske in škofjeloške narečne besede.

V hrastovskem dialektu nas bo pozdravil mladi Enej Rihter.

Ogledali si bomo animirani film režiserja Konija Steinbacherja »Zakaj je Istra tužna« (oživljeni Mrtvaški ples), za katerega ga je navdahnila zgodba z istim naslovom avtorice Nelde Štok Vojska.

Koni Steinbacher je likovni pedagog, mentor, avtor animiranih filmov in filmski publicist. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in od leta 1964 delal kot učitelj likovnega pouka na osnovni šoli v Izoli. Pomembno je vplival na razvoj slovenske ljubiteljske medijske in filmske kulture, tudi kot mentor več generacij mladih filmskih ustvarjalcev. Predvsem pa je za to področje pomembna njegova organizacijska, spodbujevalna, publicistična in strokovna vloga. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen. Na 13. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je za risani film Mrtvaški ples prejel nagrado vesna za najboljši animirani film.

 

Pedagog in kulturni delavec Jurij Svoljšak iz Virmaš pri Škofji Loki bo predstavil škofjeloško območje in slikovito loško govorico, ki sodi v rovtarsko narečno skupino. Spregovoril bo tudi o Škofjeloškem pasijonu, ki je bil leta 2016 vpisan na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. 

Škofjeloški pasijon je spokorna procesija velikega petka, ki se je prirejala v Škofji Loki. Velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku. Škofjeloški pasijon se odvija v postno velikonočnem času po ulicah in trgih Škofje Loke, vendar si današnje uprizoritve sledijo na vsakih šest let. Nosilci in izvajalci pasijona so prebivalci Škofje Loke in okoliških vasi. Zadnja uprizoritev Škofjeloškega pasijona, iz katere bomo predvajali posnetek, je bila izvedena v letu 2015.  

Narečni večer bo tudi lirično obarvan. Pesniške niti bo prepletal primorski književnik Edelman Jurinčič, izrazno najmočnejši posredovalec Istranove duše.

Zapeli nam bodo glasbenik Emil Zonta, Cvetko Rakar in Klavdijo Šavron.

Tega dne bo v Hrastovljah odprta galerija domačina, akademskega kiparja Jožeta Pohlena,  ki je odkril znamenite freske v hrastovski cerkvi.

 

 

Prireditev so podprli Javna agencija za knjigo RS in Mestna občina Koper.