Predstavitev knjige Jabolčni kis. V ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 04.09 2017
Lokacija: knjigarna Celjske Mohorjeve, Nazorjeva 1, Ljubljana

Celjska Mohorjeva družba vabi v ponedeljek, 4. septembra 2017, ob 11. uri v knjigarno Celjske Mohorjeve na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani na predstavitev knjige JABOLČNI KIS V ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

 

Gostje:Darko Ilar, prof. dr. Janez Bogataj in Barbara Kozan, mag. farm. Pogovor bo vodila urednica Celjske Mohorjeve družbe Alenka Veber.

 

Vabljeni!

***

JABOLČNI KIS: V ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

V samostanskem podjetju Sitik v Stični po receptih patra Simona Ašiča pripravljajo domači jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki. V knjigi so opisani kis z baziliko, kis z bezgom in medom, kis s čemažem, kis s česnom, kis s hrenom, kis z medom, kis z orehi in zeliščni kis. Predstavljene so tudi pomembne lastnosti zdravilnih rastlin, ki so ekstrahirane v kisu, opisana je njihova uporaba v ljudski medicini ter njihove posebnosti ali zanimivosti. Knjigi je dodanih tudi nekaj samostanskih receptov jedi, za pripravo katerih se uporablja kis.

Pričujoča knjiga nas skozi védenje o ljudskem zdravilstvu in o uporabi jabolčnega kisa, ki ga je pater Simon Ašič zapustil za samostanskimi zidovi naslednikom svojega znanja, na svež in poljuden način popelje skozi zdravilne lastnosti jabolčnega kisa, njegove dodatke in uporabnost v vsakdanjem življenju. Za strokovno težo tega dela knjiga je poskrbela magistra farmacije Barbara Kozan. Samostanski kuhar Metod Borštar je dodal ščepec receptov, etnolog in profesor dr. Janez Bogataj pa nas popelje v etnološko razumevanje kisa oziroma jesiha. Svojevrsten pogled v življenje cistercijanov je skozi fotografske leče dodala še fotografinja Manca Jevšček.140 str.; 23,50 EUR. Informacije in naročila na povezavi.