Tretji Librisov poletni narečni večer 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 08.09 2017
Lokacija: kmetija Hlaj, Pomjan

Pred petnajstimi leti smo prvič pripravili Librisov poletni narečni večer, ki smo ga posvetili pesniku Istre Alojzu Kocjančiču. Na »kubejskem gradu« smo takrat pospremili na pot Šavrinke in letos smo jim ob 25. obletnici našega delovanja posvetili tudi knjigo. V petnajstih letih smo gostili ugledne slovenske dialektologe, in ugotavljali, da je narečje tudi govor srca. Narečnim besedam smo posvetili kar nekaj knjig, ki jih je pripravila dialektologinja dr. Suzana Todorović. Narečne besede smo povezovali z običaji in tradicijo, spoznavali kraje in ljudi iz vseh koncev Slovenije in večkrat pokukali čez meje. Tokratni niz narečnih večerov zaključujemo na Pomjanu, ko bo z nami ugledna strokovnjakinja prof. ddr. Marija Stanonik.

Vabimo Vas torej na letošnji tretji Librisov poletni narečni večer, ki bo v soboto, 9. septembra 2017, ob 19. uri na kurte p?r Hlaja na Pomjanu. Dali smo mu hudomušni naslov »UKU?LE RITE U ŠK?RŠELO«. Tako rečemo, če moramo po ovinkih do cilja in velikokrat se tudi mi poslužujemo kar nekaj ovinkov, ko obiskovalcem ponujamo narečne besede v pokušino.

Tokratni Librisov poletni narečni večer pripravljamo v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, območna enota Koper in Turističnim in kulturnim društvom Pomjan. 

Dobrodošlico na Pomjanu nam bodo izrekli domačini: Loris Viler z orisom zgodovine vasi, Matej Frank s predstavitvijo zbirke starodobne mehanizacije, Zvezdana Viler, predsednica TKD Pomjan, z istrsko štorjo.

Naše gostje bodo: akademikinja, prof. ddr. Marija Stanonik, izredna članica SAZU, urednica zbirke slovenskih folklornih in drugih pripovedi Glasovi, Nada Kerševan, zbirateljica folklornih in spominskih pripovedi, pripovedovalke Ana Rožac iz Rakitovca, Franka Sever iz Črnotič in Cvetka Stančič iz Petrinj. Večer bo z ljudsko glasbo obogatila Nina Volk.

Prof. ddr. Marija Stanonik, slovstvena folkloristka in etnologinja, je vrhunska znanstvenica, ki z interdisciplinarnim pristopom povezuje razne humanistične vede. V njeni preko 1000 enot obsežni bibliografiji je 20 znanstvenih in 6 strokovnih monografij, 64 izvirnih in 25 preglednih znanstvenih člankov ter več kot 800 drugih strokovnih prispevkov. Zasnovala je in ureja knjižno zbirko Glasovi, v kateri je od leta 1988 do 2017 izšlo 50 knjig slovenskih folklornih in spominskih pripovedi, zbranih na terenu. Od leta 2002 izdaja glasilo Slovstvena folkloristika. Od leta 1995 je predavala slovstveno folkloristiko na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Članica Slovenskega pisateljskega društva je od leta 1998. Prejela je več priznanj, Murkovo nagrado za leto 2000 in Štrekljevo nagrado za leto 2012.

 Nada Kerševan je upokojena vzgojiteljica iz Podgrada pri Vremah, ki živi v Kopru. Folklorno oziroma ljudsko izročilo zbira na območju med Brkini, Krasom, Istro, Vipavskim in Notranjskim, kjer se narečja prelivajo druga v drugo. Leta 2003 je pri založbi Kmečki glas izšla njena knjiga Düša na bicikli (27. knjiga v zbirki Glasovi), lani pri Založbi ZRC, ZRC SAZU, pa knjiga V?kuli riti u garžet (47. knjiga v zbirki Glasovi). V njej je zbranih 541 folklornih in spominskih pripovedi, razporejenih v deset razdelkov, v katerih nam 109 pripovedovalcev približa vpogled v življenje naših prednikov iz bližnje in daljne preteklosti.

Nina Volk  je akademska glasbenica – pianistka, ki se je z ljudskim izročilom – predvsem ljudsko glasbo – srečala v zgodnjem otroštvu, in sicer v družinskem in širšem sorodstvenem okolju. Z bratom in očetom igra in poje v družinskem triu Volk Folk, vodi različne seminarje in delavnice s področja poustvarjanja pevskega in inštrumentalno glasbenega izročila ter se ljubiteljsko ukvarja z odkrivanjem in populariziranjem ljudskosti v našem glasbenem izročilu. Je ena redkih, ki še igrajo tržaško diatonično harmoniko in oprekelj.

 

Librisov poletni narečni večer bo tokrat potekal tudi v okviru prireditve Oživel Pomjan, ki se bodo začela že ob 15. uri.

 

Prireditev sta omogočili Javna agencija za knjigo RS in mestna občina Koper.