Kolumbova hči Alma M. Karlin

Kategorija: Obvestila
Datum: 21.09 2017 - 14.01 2018 0:00
Lokacija: Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

»Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.« Alma M. Karlin

Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih. Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec

Oblikovanje: Takkolektiv

Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike ter muzejska trgovinica:

 

SOBOTNE KREATIVNE DELAVNICE, ki jih bo vodil akademski slikar Noriaki Sangawa (za otroke do 10 let, prijave stiki@cd-cc.si):

Papirnati živalski vrt – Izdelovanje origamijev

Veter z Japonskega – Izdelovanje pahljač

Japonske barve: slikanje z akvareli po japonskih motivih

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

25. septembra 2017

Alma, Kolumbova hči, predava Barbara Trnovec

12. oktobra 2017 Alma, teozofinja, predava doc. dr. Igor Škamperle

27. novembra 2017

Alma, pisateljica, simpozij

13. decembra 2017

Moja srečanja z Almo, pogovor Nele Malečkar z dr. Jernejo Jezernik

 

ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE:

11. novembra 2017

Internetna samoobramba, predava Maja Minič

Delavnice

O tveganjih na svetovnem spletu

Origami, slikanje akvarelov, izdelovanje pahljač

________________________________________

VODENJE

Javno vodenje po razstavi vsak četrtek ob 17. uri (skupina do 35 oseb)

URNIK

Razstava bo na ogled od torka do sobote od 10. do 19. ure, v četrtek do 21., ob nedeljah in praznikih do 18. ure. Ob ponedeljkih zaprto.

VSTOPNINA

5, 3* EUR (* mlajši od 25, starejši od 65 let in upokojenci). Predšolski otroci, invalidi: brezplačno. Družinska vstopnica: 12 EUR (največ dva odrasla in trije otroci oz. mladi do 25 let). Večje organizirane skupine (od 10 do 30 oseb): 4 EUR na osebo z doplačilom 20 EUR za vodenje

Dodatne informacije in prijave za skupine:

T (01) 2417 161

E stiki@cd-cc.si

Prijave najpozneje dan pred želenim terminom.