Festival kratke proze Novo mesto short

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 29.09 2017
Lokacija: knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto

PROGRAM FESTIVALA NOVO MESTO SHORT

Novo mesto, 29. in 30. 9 2017

 

V petek, 29. 9.,  in soboto, 30. 9., se bo v Novem mestu odvil festival kratke zgodbe Novo mesto short. Z nagrado v vrednosti 2000 evrov, predvsem pa s festivalom, želimo opozoriti na pomembnost kratke zgodbe in izpostaviti avtorje, ki si zaslužijo zapolniti novo mesto v zgodovini slovenske literature. Žirija v sestavi Ana Geršak, Mojca Pišek in Žiga Rus, člani Društva slovenskih literarnih kritikov, partnerja nagrade, je prebrala približno sedemdeset domačih kratkoproznih zbirk, ki so izšle v letu 2016.

Finalistke in finalist za nagrado novo mesto so Jedrt Lapuh Maležič za delo Bojne barve (Škuc), Davorin Lenko za Postopoma zapuščati Misantropolis (Center za slovensko književnost), Suzana Tratnik za Noben glas (Beletrina) in Lucija Stepančič za delo Tramvajkomanda, oddelek za pritožbe (Beletrina). 

 

PETEK, 29. 9. 2017

20:00, Galerija Simulaker

Pogovoru z nominiranci, ki ga bo vodila Jedrt Jež Furlan, bo sledila razglasitev nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko.

 

21:30, Hostel Situla

Večer se bo nadaljeval s koncertom ter prijetnim druženjem in pogostitvijo v Hostlu Situla.

 

 

SOBOTA, 30. 9. 2017

10:00, rezidenca Goga

Kava z nagrajencem. Pogovor bo vodila Carmen L. Oven.

 

12:00, Gimnazija Novo mesto

Okrogla miza "Od fabule do novega mesta"

Vse več je indicev, da je kratka zgodba izjemno priljubljena zvrst za preizkušanje pisateljske forme in veščin. Zato nas bo na okrogli mizi zanimalo, zakaj in kako kratke zgodbe (še) pišemo/pišejo, zakaj jih (ne) beremo, kako jih ocenjujemo in cenimo ter zakaj jih do danes nismo cenili dovolj, da bi jih nagrajevali. Posvetili se bomo sistemskim pogojem, ki kratki zgodbi morda niso najbolj naklonjeni, predvsem pa pisateljem, ki se zdijo zahtevam kratke zgodbe še prav posebej dorasli.

Gostje:

- Tanja Lesničar Pučko, prevajalka, novinarka in publicistka;

- Aljoša Harlamov, urednik Cankarjeve založbe, publicist in pisatelj;

- Blanka Bošnjak, docentka za slovensko književnost na FF UM;

- Tina Kozin, literarna kritičarka, pesnica in urednica.

Okroglo mizo bo povezovala literarna kritičarka in novinarka Mojca Pišek.