Knjigarna Azil: Hibridni žanri / Predstavitev knjige

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 26.09 2017
Lokacija: Knjigarna Azil, Novi trg 2, Ljubljana

V torek, 26. septembra, vas ob 19. uri vabimo v Knjigarno Azil, kjer se bodo o pravkar izdani knjigi Hibridni žanri. Študije o križancih izkustva, mišljenja in literature (Literatura, 2017) pogovarjali njen avtor, prof. dr. Marko Juvan (predstojnik Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU) dr. Tomaž Grušovnik (Univerza na Primorskem), filozof in pisec hibridnih žanrov, in dr. Iva Kosmos, raziskovalka Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU ter povezovalka pogovora.

»Hibridnost, koncept, ki ga je Bahtin iz naravoslovja in jezikoslovja prenesel v literarno poetiko in teorijo kulture«, ni produktiven le v teoriji žanrov, o čemer teče beseda v knjigi Hibridni žanri, izboru Juvanovih razprav, objavljenih med letoma 2001 in 2014.

Hibridnost se je »kot pojem liberalnih univerzitetnikov« uveljavila tudi v postkolonialnih in kulturnih študijah, ki posegajo na področje politike identitet. Avtor se v svoji knjigi osredinja predvsem na »nekatere zvrsti novoveškega evropskega pisanja, v katerih se konstitutivno prežemajo literatura, mišljenje in izkustvo«, in se sprehodi tudi do sodobnih primerov. Pri tem se, upoštevaje Bahtinovo pojmovanje, dotika tudi »družbeno-ideoloških in političnih zaledij hibridnosti«. 

Več o knjigi si lahko preberete na http://www.ludliteratura.si/knjiga/hibridni-zanri-studije-o-krizancih-izkustva-misljenja-in-literature/.