Predavanje dr. Zmago Šmitek, obredni ples in razdrtje mandale

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 27.09 2017
Lokacija: Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Zmaga Šmitka, rednega profesorja na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki je na temo mandal napisal knjigo Mandale: Tajni vrtovi razsvetljenja.

Predavanje bo moderirala dr. Eva Škobalj.

Po predavanju sledi obredno petje in ples Geshe Norsanga ter razdrtje mandale, ki jo z menihi ustvarjajo v SALONu UPORABNIH UMETNOSTI cel teden.

»Knjiga Mandale Zmaga Šmitka je izjemno izčrpna, reprezentativna in slikovno bogato podprta študija,ki preizprašuje vlogo, pomen, strukturo, oblikovno zasnovanost, časovnost, funkcionalnost in sporočilnost mandal v večjih azijskih kulturah: indijski, kitajski, japonski in tibetanski. Mandale so Šmitkovo življenjsko delo in obenem izjemen prispevek k predstavljanju in razumevanju azijskih kultur. V slovenski prostor prinašajo obširen nabor novega raziskovalnega materiala, pristopov in konceptov. Knjiga bo zagotovo učno gradivo pri študiju neevropskih kultur, obenem pa je pisana izjemno plastično, berljivo, tako da bodo po njej z veseljem posegali tudi drugi bralci.« (iz strokovne recenzije prof. dr. Andreja Uleta)

 

Predavanje bo 27. 9. 2017 ob 17. uri v Salonu uporabnih umetnosti in bo potekalo v sklopu dogodka izdelovanja Mandale za Maribor.

*****************************

Več o izdelovanju mandale: Mandala za Maribor