VI. Bienale slovenske neodvisne ilustracije: 16. oktober – 20. november 2017

Kategorija: Razstave
Datum: 16.10 2017 - 20.11 2017 0.00
Lokacija: Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Oktobra bo Kino Šiška zavzela VI. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. V sklopu Bienala bo 23. 10. - 20. 11. v DobraVaga predstavljena prodajna razstava projekta Allstars, zbranih avtorjev preteklih Bienal.

 

 

 

Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira direktno avtorstvo in promovira avtorje same ter soustvarja vizualno kulturo na slovenskem področju. Neodvisna platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2007, je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks. Do danes je Bienale neodvisnih s svojim poslanstvom pomagal doseči razmah sodobne ilustracije in njeno širše javno razumevanje. S svojimi projekti še dalje s podpiranjem prihajajočih generacij odpira prostor diskurza in dialoga.

Posebnost Bienala neodvisnih je v tem, da avtorji dedujejo selektorstvo, pri čemer lahko vsak od njih čez dve leti povabi novega avtorja po lastni izbiri, na ta način kvaliteto produkcije samostojno sooblikuje neodvisna ilustracijska stroka, torej avtorji sami. Poleg tega imajo avtorji bienala popolno svobodno izbiro izraznega komunikacijskega sredstva, ki ga bodo na dogodku predstavili, saj je ilustracija lahko uporabljena v kateremkoli kontekstualnem smislu, četudi ta ni končni rezultat.

V desetih letih delovanja smo bili priča razmahu ilustrativnega ustvarjanja in priznanju, da obstaja v eksperimentalnih praksah ilustracije vir nenadomestljive hudomušne svobode intermedijskega izražanja. Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprej navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega stila.

Izbrani avtorji VI. Bienala neodvisnih so:

Evgen Čopi Gorišek, Gasper Kunsic, Helena Tahir, Orel Irena, Ivanin Glupi Fejs, Jan Pogorelec, Luka Seme, Martin Mejak x Neža Jurman, Matevž Sterle, Meta Šolar, Milica Golubović, Natasa Sersen Popovic, Nevena Aleksovski, Rok Kleva Ivančić, Simon Kocjančič, Sretan Bor, Stipan Tadic,Tinka Leskovsek, Tjaša Križnar – Pirate Piška, Uroš Vnuk.

Vabimo vas, da se nam pridružite in odkrijete, kaj vse sodobna ilustracija je, in kaj vse bi lahko bila!

Organizacija: Društvo Tretaroka, Kino Šiška, Dobra Vaga.

Vstop prost.Več informacij: www.bienaleneodvisneilustracije.com/avtorji/