Vodnikova domačija: knjiga in film / gost FERI LAINŠČEK

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 04.10 2017
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Serija dogodkov o literaturi in njenih dvojnikih. Enkrat mesečno z Nadino Štefančič.

 

Četrtek, 4. oktober 2017, ob 19. uri, Vodnikova domačija Šiška

 

Vsak prvi četrtek v mesecu v središče postavljamo preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah, sopostavljamo režijski in pisateljski pogled, in se učimo gledati med vrsticami ter brati med podobami. Pripravlja in vodi Nadina Štefančič.

Na prvem dogodku serije Film in knjiga se bomo pogovarjali s slovenskim avtorjem, ki je s svojo besedo največkat ujel filmski pogled. Feri Lainšček, tako rekoč ponarodel pesnik in pisatelj, je avtor mnogih romanov in literarnih predlog, po katerih je bilo posnetih kar šest slovenskih celovečernih filmov: Halgato po romanu Namesto koga roža cveti, Mokuš po romanu Ki jo je megla prinesla, Hit poletja po istoimenskem mladinskem romanu, Petelinji zajtrk po istoimenskem romanu, Traktor, ljubezen in rock'n'roll po romanu Vankoštanc in Šanghaj po romanu Nedotakljivi.

Kako je manjkajoči člen med slovenskim občinstvom in umetnostjo postalo romantično srečanje med Prekmurjem in Severino, ki je v kino pripeljalo več kot 180 tisoč gledalcev? Kako je romščina postala jezik najdražjega filma slovenske zgodovine, Šanghaja? Vabljeni na Knjigo in film.