Galerija Vodnikove domačije: Premiki, kontinuiteta, prehajanja in ... (zadnje desetletje v stripu)

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 12.10 2017
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Četrtek, 12. oktober 2017, ob 20. uri, Vodnikova domačija Šiška

V Galeriji domačije bo na ogled izsek stripovske produkcije za odrasle zadnjega desetletja in njegove specifike v Sloveniji. 

Strip na Slovenskem je v zadnjem desetletju ohranil izvirnost zgodbe in likovnega pristopa, kar je bila značilnost že v preteklih desetletjih, a v tem desetletju so novi pojavi pustili svoj pečat.

Če so pretekle pregledne razstave prikazovale stripavtorje kot samosvoje, samostojne ustvarjalce, je to desetletje zaznamovano s sodelovanji, predvsem v klasični navezavi: tandem pisec/scenarist in risar. Do pobud je v zadnjih letih prihajalo s strani piscev, kar zopet predstavlja novost.

Premiki v tandemsko delo so rezultirali v poglobljenih delih, ki so se navezovala na določene družbene pojave oz. osebe, vendar so premiki nastopili tudi v likovnem pristopu. Strip se je, vsaj v nekaj primerih, osvobodil klasičnega stripovskega likovnega izraza uokvirjenih kadrov. Stripovske zgodbe so doživele svoja nadaljevanja, glavni liki pa so končno zadihali v več epizodah. Sočasno se je strip zapletel v komunikacijo z drugimi umetniškimi izrazi. Napajal se je s prozo in poezijo, z ljudskimi pripovedkami, časopisnimi kronikami ter postal izobraževalno orodje. Kot tak se je pretihotapil v muzeje, kjer je nastopal tudi kot del sodobne umetnosti, iz medmrežja je preskočil na papir, kot da zanj ne veljajo pravila tehničnega razvoja, se prelevil v sitotiskano grafiko, kipe, igro in uporabne pripomočke ter se resno spogledoval s teorijo. Da bi dokazal odprtost možnosti, je storil tudi dva preskoka v glasbo in nazaj.

 

 

Sodelujoči avtorji na razstavi so: Kaja Avberšek, Primož Bertoncelj, Marko Derganc, Ciril Horjak, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan Koco, Tanja Komadina, David Krančan, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Izar Lunaček, Martin Ramoveš, Gašper Rus, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Damijan Sovec, Damijan Stepančič, Matej Stupica, Andrej Štular.

 

Razstava je del ljubljanskega festivala stripa - Tinta.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix.

Koprodukcija: Divja misel.

Razstavo sta omogočila: MOL — Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.