Serija pogovorov o afriški literaturi: Moj dom je tam, kjer sem

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 18.10 2017
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Sreda, 18. oktober 2017, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

 

V pogovoru z literarno kritičarko in prevajalko Alenko Jovanovski se bomo posvetili italijansko somalski pisateljici Igiabi Scego in njenem romanu Moj dom je tam, kjer sem (Litera, 2016).

»Literaturo Igiabe Scego bi lahko uvrstili v literaturo diaspore ali v postkolonialno literaturo, ki prečka nacionalne meje in odseva kulturne povezave prek družinskih prednikov ter v povezovanju najde skupen okvir. Ukvarja se s postkolonialno realnostjo Italije, z novodobnimi priseljenci in pribežniki ter s fenomenom ilegalnega pribežništva. /.../ »Družbena nevidnost« priseljencev vpliva na vznikanje kolonialnih stereotipov ter podob afriških in drugih imigrantov, ki prihajajo v Italijo. S pisanjem Igiaba Scego ponuja možnost za preživetje ter reinterpretacijo zgodovinske in sodobne dediščine.« (Nataša Hrastnik)

Vabljeni!

***

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

***

Napovedujemo:15. november – Assia Djebar, Ljubezen, fantazija; gosta: Suzana Koncut in Said Khatibi