Pogovor ob izidu knjige Uvod v sociologijo (Sophia): Adorno v napačnih časih

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 17.10 2017
Lokacija: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Vabimo vas na posvet ob predstavitvi prevoda zadnjih predavanj Theodorja W. Adorna, zbranih v knjigi UVOD V SOCIOLOGIJO (Zalozba Sophia, 2016), v TOREK, 17. OKTOBRA, ob 18. uri v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana. 

Nastopili bodo ROK BENČIN, raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, ki bo govoril o Adornovi estetski teoriji, JOŽE VOGRINC, predavatelj na Oddelku za sociologijo FF, ki bo predstavil recepcijo Adorna v kulturnih študijah in sociologiji kulture, ter PRIMOŽ KRAŠOVEC, prav tako predavatelj na Oddelku za sociologijo FF, ki se bo ukvarjal z aktualnostjo Adornove teorije (fašistične) propagande.

 

 

Uvod v sociologijo ima v Adornovem opusu posebno mesto, saj gre za njegova zadnja predavanja na Inštitutu za družbena raziskovanja leta 1968, ki so v pisni obliki postala dostopna šele pred kratkim. V njih razbiramo nemirno politično atmosfero tedanjega časa in osrednje teoretsko zanimanje poznega Adorna – kritiko pozitivizma v družbeni teoriji in raziskavo Marxove teorije fetišizma. Poleg tega vsebujejo natančno kritično branje socioloških klasikov, kot sta Max Weber in Talcott Parsons. Gre za verjetno najboljši izmed vseh uvodov v sociologijo, saj postavlja Adorno odločitev za študij sociologije na širše družbene temelje ter v kritiko izobraževalnega sistema. Knjiga je zanimiva tudi za vse, ki se drugače ne ukvarjajo s sociologijo, pomeni kompleksno začetno vstopno točko v Adornov opus in podlago za razumevanje klasičnih poznih Adornovih del, kot je Negativna dialektika.

Več o knjigi: http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2016/uvod-v-sociologijo

Posvetu bo sledila javna razprava.

Vabljeni!

Dogodek organizira knjigarna Azil Knjigarna v sodelovanju z založbo Založba Sophia.

 

Dogodek in izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

 

Na posvetu ter med 16. in 25. oktobrom bodo Uvod v sociologijo in druge izbrane izdaje Založbe Sophia na voljo po akcijskih cenah tudi v Knjigarni AZIL.