Znani so nominiranci za Jenkovo nagrado 2017

Kategorija: Obvestila
Datum: 18.10 2017 - 27.10 2017 0.00

JENKOVA NAGRADA 2017

 

 

 

Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, stanovska nagrada, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Prvi  Jenkov nagrajenec je bil leta 1986 Niko Grafenauer.

 

Pridite na Sorško polje v petek, 27. oktobra 2017,

ob 18.uri k spomeniku Simonu Jenku na Podreči,

ob 19.uri pa v dvorano Gasilskega doma Mavčiče,

na svečano prireditev, razglasitev nagrajenca in podelitev nagrade.  

Nagrado bo podelil predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina

 

Lep pozdrav do snidenja!

 

***

 

Letos je o nominiranih pesniških zbirkah odločala žirija v sestavi; Mojca Pišek (predsednica), Goran Dekleva, Majda Kne, Diana Pungeršič, Glorjana Veber.

 

 

NOMINIRANE PESNIŠKE ZBRIKE:

Veronika Dintinjana: V suhem doku, LUD Literatura, Ljubljana, 2016;

Milan Jesih: Maršal, Beletrina, Ljubljana, 2017;

Svetlana Makarovič: Zima vezilja, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2016;

Miklavž Komelj: Liebestod, Založba Goga, Novo mesto, 2017;

Andrej Medved: Kočijaž smrti, Hyperion, Koper, 2016.

 

 ***

 

Posebna omemba strokovne žirije za Jenkovo nagrado 2017

Pri pregledovanju slovenske pesniške bere preteklih let je nemogoče spregledati epos Borisa A. Novaka Vrata nepovrata (Zemljevidi domotožja 2014, Čas očetov 2016, Bivališča duš 2017) , ki se v treh knjigah pne čez 2300 strani in 40.000 verzov. Nedvomno predstavlja vrhunec v avtorjevem izjemno plodovitem in kvalitetnem opusu, hkrati pa nesporno pomeni enega od vrhov slovenske umetne besede zadnjih desetletij. A mojstrski unikum predstavlja tudi trd oreh za vzporejanje, tehtanje, merjenje in primerjanje z drugimi umetniško vrhunskimi, a po mnogih parametrih neprimerljivimi pesniškimi deli, ki so izšla v preteklih dveh letih. Kakor bi bilo lirsko poezijo tvegano primerjati z romanom, tako bi jo bilo tvegano primerjati z epom. Strokovna žirija za Jenkovo nagrado v letu 2017 zato Vratom nepovrata Borisa A. Novaka namenja posebno omembo, s katero želi opozoriti na vrhunsko delo sodobne slovenske literature, ki si zasluži vso pozornost bralstva in pristojnih institucij, ki nagrajujejo življenjsko delo.