Ogenj, rit in kače niso za igrače. Predstavitev drugega dela uspešnice, z avtorico Mileno Miklavčič

Kategorija: Obvestila
Datum: 07.11 2017
Lokacija: Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4, Maribor

Torek, 7. november 2017, ob 18. uri, Mestna knjigarna Maribor

 

 

Uspešnica Ogenj, rit in kače niso za igrače je zabeležila več kot enajst tisoč prodanih izvodov, tri leta zapored kraljuje na prvem mestu po branosti v slovenskih knjižnicah, predstavljena pa je bila na več kot osemstotih literarno-pogovornih dogodkih. O knjigi je bil za TV Slovenija posnet dokumentarni film, dr. Zdravko Mlinar pa se je o njeni poljudni raziskavi zelo spoštljivo razpisal v knjigi Kakšna sociologija? Za kakšno družbo? Dr. Spomenka Hribar je v Žirovskem Obcasniku objavila recenzijo, s katero je bralke in bralce spodbujala, naj knjigo vzamejo v roke!

Vabljeni na predstavitev druge knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače s podnaslovom Babice, hčere in vnukinje. Predstavila jo bo avtorica Milena Miklavčič.

Tako kot prvo knjigo tudi to odlikujejo objektivnost, primeren besedni zaklad in spoštljiv odnos do pripovedovalca. Avtorica želi biti le zapisovalka slišanih zgodb in nic drugega. Sama je doživela marsikaj tako v otroštvu kot odrasli dobi in je razvila zdravo objektivnost in globoko sočutnost v odnosu do sočloveka. To ji je omogočilo, da je poslušala in slišala pripovedi ljudi, in le kot taki so ji lahko zaupali. Nekatere zgodbe so resnično krute, saj pripovedujejo o nasilju, spolnih zlorabah otrok in odraslih, o zatiranju slabotnejših, pa naj so bili to ženske, otroci ali moški. Marsikdo bo ob prebiranju teh življenjskih zgodb podoživljal lastna doživetja iz otroštva in mu bo pomagalo, da jih bo laže prebolel, ali pa bo bolje razumel, zakaj so nekateri ljudje takšni, kakršni so. Do sedaj se je slabo pometalo pod preprogo, če hocemo živeti polno in sproščeno, pa je treba te stvari dojeti, priznati in preboleti.

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.