Pogovor o romanu Ozka pot globoko do severa Richarda Flanagana

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 08.11 2017
Lokacija: knjigarna Beletrina, Novi trg 2, Ljubljana

Vabimo vas na pogovor o romanu Ozka pot globoko do severa Richarda Flanagana, ki je nedavno izšel pri Beletrini. Na dogodku, ki bo v sredo, 8. 11., ob 17. uri v Beletrinini knjigarni na Novem trgu, bosta sodelovala pisatelj, avtor spremne besede romana Andrej E. Skubic, ter urednik in doktorski študent Anej Korsika.

 

Richard Flanagan, ki je za roman Ozka pot globoko do severa leta 2014 prejel nagrado man booker, je, poročen s potomko slovenskih izseljencev na Tasmaniji in gost festivala Fabula 2010, močno povezan s Slovenijo. Številnim zgodbam izseljenih Slovencev in globoki žalosti njihovih življenj se je poklonil z romanomPlosk ene dlani (Beletrina, 2010).

 

 

V romanu Ozka pot globoko do severa se Richard Flanagan osredotoči na življenje avstralskega kirurga Dorriga Evansa, ki je bil v času druge svetovne vojne japonski vojni ujetnik v azijskih taboriščih. Tam so bivali vojaki zavezniških sil, ki so, skupaj z azijskimi civilisti, gradili burmansko železnico, imenovano tudi »železnica smrti«. Središče romana je Dorrigova življenjska pot, ki nas vodi od njegovega otroštva do zadnjih let njegovega razburkanega življenja. Ozka pot globoko do severa je pretresljiva pripoved o obdobju druge svetovne vojne, o krutosti japonskih vojaških sil, o ljubezni, krivdi, o večnem hrepenenju po nedosegljivem, o iskanju neprehojenih poti in o poskusih premagovanja vsakodnevnih rutin, ki nas lahko oddaljujejo drug od drugega in v nekoč tesnih in ljubečih odnosih privedejo do stanja popolne tujosti. Flanaganov roman je predvsem prikaz neizmernega človeškega trpljenja, bolečine in ne nazadnje tudi (občasnega) zmagoslavja dobrote in spoštovanja do sočloveka, vrlin, ki zlasti možem, ki jih zasužnjuje železnica smrti, na trenutke prinašata svetlobo in upanje. 

Avstralski pisatelj Richard Flanagan (1961) je za svoja leposlovna dela prejel številne nagrade, nazadnje je leta 2014 prav za roman Ozka pot globoko do severa prejel prestižno nagrado man booker. Slovenski bralci so ga spoznali preko knjig Plosk ene dlani, Smrt rečnega vodnika in Neznana teroristka. Flanagan se udejstvuje tudi kot novinar; za različne avstralske in tuje publikacije piše o literaturi in okoljskih ter političnih vprašanjih. 

 

Prijazno vabljeni!