Čajanka z Manco Košir: Zora A. Jurič, Branko Jordan in Rudi Bučar.

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 05.12 2017
Lokacija: Pavčkova dvorana v poslovni stavbi Mladinske kjige, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Torek, 5. december 2017, ob 18. uri, poslovna stavba Mladisnke knjige

Decembrska čajanka bo v Pavčkovi dvorani, v poslovni stavbi Mladinske knjige. Gostje: Zora A. Jurič, Branko Jordan in Rudi Bučar.

 

 

Decembrska čajanka bo razbijala različne stereotipe o starosti in mladosti s pogovorom o dveh knjigah: francoske pisateljice Colette SVITANJE in ameriške aktivistke Ashton Applewhite LEPOTA LET: Manifest proti starizmu. Gosta bosta voditeljica literarnih prireditev Zora A. Jurič, letošnja Glazerjeva nagrajenka, in igralec, prvak Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Branko Jordan. Večer bo glasbeno obogatil Rudi Bučar

 

Odlomka za okus.

Colette SVITANJE:

Ona že ne bi brezobzirno vprašala: »Vial, si se torej navezal name?« Take besede pokvarijo vse … No, kaj? Ti je žal? Zaradi tega navadnega fanta? … V ljubezni ni kast. Ali vprašate junaka: »Me ljubite, kramarček?« Ali s tako neučakanostjo ne dosežeš samo, da je vsega konec?

(…)

Upam, da bom na tej prehojeni poti, ki jo osvetljuje nizek, poševni žarek, prvi žarek dneva, končno izvedela, zakaj ne smeš kramarčku – hočem reči Vialu, pa saj je to en in isti popolni ljubimec – nikoli zastaviti niti enega vprašanja in zakaj je pravo ime ljubezni, ki odriva in zavrača vse okrog sebe, samo eno: »lahkomiselnost«.

 

Ashton Applewhite LEPOTA LET: Manifest proti starizmu

Možnost, da je življenje v osemdesetih, lahko bolj zabavno, mi nikoli ni padla na misel. Tudi ne, da zasoplost, ki se iz leta v leto stopnjuje, vse manj plaši. Ali da je čedalje bolj omejeno življenje lahko vse večji vir osebnega razvoja in posebnih užitkov. Ali da v zavedanju – ne v zanikanju – da je časa vse manj in je torej treba uživati v njem, korenini tako radostna vedrina.

(…)

Drži, da so starejši ljudje boljšega duševnega zdravja kot mladi in ljudje srednjih let. Kdo bi si mislil? Ge za to, da so ljudje najsrečnejši na začetku in na koncu življenja.

 

Lepo vabljeni!

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.