Enajsta šola v knjigarni: Dr. Andrej Gogala: Presihajoče vode kraških polj

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 05.12 2017
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Torek, 5. december 2017, ob 11. uri, knjigarna Konzorcij

 

 

O vodi na krasu ter rastlinstvu in živalstvu na občasno poplavljenih kraških poljih.

Dinarski gorski greben Javornikov in Snežnika prejme dokaj veliko padavin na obsežnem območju. Kljub temu nikjer ne vidimo potočkov, ki bi odtekali v dolino, pač pa mnogo vrtač kot velikih lijakov usmerja vodo v podzemlje. Apnenčeva kamnina je namreč topna v rahlo kisli vodi, ki razpoke ob prelomih razširja v cevi, po katerih se pretaka. Te podzemne vodne poti so od določene globine naprej vedno zalite z vodo, ob obsežnejših padavinah pa gladina podzemne vode naraste. Po drugi strani se zaradi raztapljanja in erozije stalno znižuje površje, najhitreje ob prelomih in ponekod doseže povprečno gladino talne vode. Tako vrtačo ali dolino talna voda zalije in ko se ji gladina zviša, nastane občasno jezero. Presihajoča jezera so tako na severnem kot južnem robu Javornikov. Na matičnem Krasu jih ni, ker je tu gladina talne vode pregloboko, skoraj na višini morske gladine. Le na najnižjem delu Krasa v Italiji ležita Doberdobsko in Prelosno jezero.

Občasno ojezerjena kraška polja so dom mnogih vlagoljubnih rastlin in živali, ki pa morajo biti sposobne preživeti tako suše kot poplave. Nekaj rastlin, ki rastejo po mokrotnih travnikih kraških polj, se je v preteklosti tako dobro prilagodilo bolj sušnim rastiščem, da jih lahko najdemo tudi na travnatih kraških grebenih, kjer danes ni vode. Lahko so toliko spremenjene, da jih uvrščamo v drugo, endemično, podvrsto ali vrsto.

 

Vabljeni!

 

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja med Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje in knjigarno Konzorcij.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.